Zablude o raku dojke

Zablude o raku dojke

Žene iz razvijenih zemalja češće obolijevaju od raka dojke, ali je kod nas smrtnost veća jer se o ovoj bolesti malo zna.

Bolest je nasljedna

Iako većina žena vjeruje da će sigurno dobiti rak dojke ako je makar jedna žena iz njene obitelji, bilo da je riječ o majci, baki ili sestri, imala ovu opaku bolest, to nije točno.
Genski čimbenik je uzrok raka dojke samo kod 5-10% žena, dok u čak 75% slučajeva razlog nastanka ove bolesti ostaje nepoznat. Geni odgovorni za nastanak raka dojke zovu se BRCA1 i BRCA2, a potomci nositelja gena imaju 50% šanse da ga naslijede. Srećom, ne obolijevaju svi nositelji ovog gena, ali svakako treba znati da se nasljedni rak dojke dobije prije 50. godine. Osim redovitih pregleda i zdravog života, pojedinim ženama koje imaju gensku predispoziciju za rak dojke preporučuje se preventivno odstranjivanje grudi.

Svaki čvorić je rak

U reproduktivnom dobu kod žena se često javlja mastopatija, koju one odmah povezuju s rakom dojke. Ove displazne promjene u tkivu predstavljaju dobroćudne tumore koji, vjeruje se, prerastaju u maligni karcinom. To, u najmanju ruku, nije točno.
Istina je da pojava dobroćudnih tumora, najčešće fibroadenoma, diskretno povećava rizik od raka dojke. Fibrocistične promjene u žljezdanom tkivu dojki smatraju se bolešću samo kada izazivaju bolove i druge tegobe, ali i one neznatno povećavaju rizik od karcinoma. Uglavnom su povezane s menstrualnim ciklusima i oscilacijom razine hormona, koja je potpuno uobičajena. S druge strane, teška, proliferativna displazija, koja se uočava kao asimetrično zadebljanje tkiva dojke u odnosu na simetričnu točku suprotne dojke, nosi povišen rizik.
Najvažnije je otići na pregled kod iskusnog kliničara koji može razlikovati dobroćudne od rizičnih, osobito zloćudih promjena i procijeniti da je operacija neophodna. Većina liječnika će kada je riječ o teškoj asimetričnoj proliferativnoj displaziji predložiti njeno odstranjivanje uz odgovarajući estetski pristup. Također, neophodno je da se dojka rekonstruira kako bi žena nastavila normalno život, bez ožiljaka.

Kontracepcijske tablete su opasne

Ma što vam pričale majke, bake ili prijateljice, budite sigurne da tablete za kontracepciju ne izazivaju rak dojke. U prošlosti je možda i bilo takvih slučajeva, ali danas toga sigurno nema.
U vrijeme kada su uvedene kontracepcijske tablete, doza hormona je dostizala 150 mikrograma, a danas ne prelazi 15–20 mikrograma. Ove doze hormona zasigurno ne izazivaju rak dojke, ali ih ipak ne treba upotrebljavati godinama. Tek u menopauzi uporaba kontracepcije, kada se hormoni koriste da bi se produžila mladost, povećava rizik od raka dojke. U svakom slučaju, sredstva za kontracepciju treba uzimati samo po preporuci ginekologa, a ako žena ima neki od poznatih čimbenika rizika za ovu bolest, trebala bi se konzultirati i s onkologom.

Mamografija šteti

Snimanje mamografom izazvat će i kod sasvim zdrave žene rak dojke? Naravno da neće, ali to ne znači da na ovaj pregled treba ići bez razloga i ozbiljne indikacije.
Suvremeni mamografi zrače znatno manje od starih aparata koji su bili u uporabi prije nekoliko desetljeća. Danas se koriste digitalizirani aparati, ali i konvencionalni, koji nisu izvor visoke razine zračenja. Ovaj pregled služi za otkrivanje zloćudnih tumora koji nisu opipljivi. U 30% slučajeva radi se o zoni grupiranih mikro kalcifikacija koje spadaju u lako izlječive bolesti, dok 30% čine karcinomi manji od 10 milimetara. Djevojkama i mladim ženama mamografija apsolutno nije potrebna jer im neće dati pravu informaciju o zdravlju dojke. Zato se ženama mlađim od 45 godina preporučuju samo ultrazvučni pregledi, a mamografija samo u izuzetnim slučajevima. Ciljanim mamografskim pregledima, u 80% slučajeva karcinom se otkriva prije nastanka metastaza u pazuhu. Briga i strah kvare kvalitetu života, dok nas znanje i informiranost mogu rasteretiti i sačuvati naše zdravlje. Čovjek oslobođen imaginarnih i realnih strahova lakše se bori s bolešću.

Rak je neizlječiv

Nekada je dijagnoza karcinom dojke bila sinonim za smrtnu presudu jer nije postojala nikakva šansa za izlječenje. Danas, kada se bolest može otkriti u početnom stadiju, rak nije neizlječiv.
Nažalost, kod nas polovica pacijentica s rakom dojke na prvi pregled dolazi u naprednom stadiju bolesti, a čak 10% u posljednjem stadiju, kada nema nade za izlječenje. Da je bolest otkrivena u početnoj fazi, prognoze bi bile mnogo bolje. Upravo iz tog razloga ženama se preporučuje da redovito odlaze na preglede, da žive zdravo, rađaju prije tridesete godine i da djecu doje što duže. Osim toga, smanjenju rizika od raka svakako će doprinijeti i održavanje optimalne tjelesne težine, redovita fizička aktivnost, izbjegavanje alkohola i cigareta.dijagnoza | mastopatija | dojke | rak dojke | mamografija | BRCA1 | karcinom | rak | BRCA2 |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana