Osteoporoza

Trećina žena u menopauzi i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina boluju od osteoporoze. Očekuje se rast broja oboljelih u narednih 50 godina.

Koliko će kosti biti zdrave ovisi od toga kako se izgrade u djetinjstvu. Kako u periodu rasta tako i kada odrastemo bitno je hraniti se raznovrsno, s dovoljno kalcija i vitamina D.
Osteoporoza je bolest obilježena smanjenjem gustoće kostiju, zbog čega one postaju porozne. Smanjuje se količina kalcija koji osigurava čvrstoću kostiju.

Od osteoporoze boluje 75 milijuna ljudi u Europi, SAD i Japanu. Trećina žena u menopauzi i jedan od pet muškaraca starijih od 50 godina boluju od osteoporoze. Očekuje se rast broja oboljelih u narednih 50 godina.
U tijeku menopauze, sve bi žene trebale redovito kontrolirati svoje zdravlje i u slučaju bilo kakvih tegoba, odmah se treba obratiti svom liječniku, jer je utvrđeno da u tom periodu za žene postoje rizici od osteoporoze.

Osteoporoza često protječe bez simptoma, dok se ne počnu događati prijelomi kostiju. Najčešći prijelomi u osteoporozi su na kralježnici, kukovima, rukama i zdjelici. Gubitak na visini, pogrbljenost i bolovi u leđima najčešći su znakovi koji mogu ukazati na ovu bolest.
Pušenje, konzumacija alkohola, nedovoljna tjelesna težina, previše ili premalo vježbanja, depresija, neizlaganje suncu. Sve su to rizični faktori za osteoporozu.

Kako biste spriječili ovu bolest i umanjili faktore rizika od ove bolesti, poslušajte ove savjete. Odbacite cigarete i alkohol, hranite se zdravo, unosite u svoj organizam dovoljno vitamina i kalcija, vježbajte umjereno, sunčajte se umjereno i pokušajte živjeti bez stresa i zdravim životom.

Mjerenjem gustoće kostiju i laboratorijskim pretragama može se doći do točne dijagnoze. Što se ranije dijagnosticira bolest, to je liječenje efikasnije i lakše.
Najbolji način liječenja osteoporoze kod žena je nadomjesna hormonska terapija. Ako bolesnica iz nekog razloga ne može ili ne želi uzimati hormone, onda se liječnik odlučuje za terapiju lijekovima.osteoporoza | vitamin D | vitamin | vitamini | menopauza | kosti | kukovi | kalcij | kralježnica |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana