Zatrudnite zdravo

Zatrudnite zdravo

Nemojte misliti kako ste zakasnili u poduzimanju odgovarajućih mjera zaštite, jer nije kasno, a i iznenadićete se koliko metoda već poduzimate kako biste sačuvali svoje reproduktivno zdravlje.

Neka istraživanja ukazuju na to kako svaka žena treba preduzeti korake za zaštitu plodnosti, bez obzira na to da li želi bebu odmah ili u budućnosti. Dobro poznata činjenica je kako se sposobnost začeća smanjuje s godinama. Iako način života i vanjski faktori značajno utječu na plodnost.

Nemojte misliti kako ste zakasnili u poduzimanju odgovarajućih mjera zaštite, jer nije kasno, a i iznenadićete se koliko metoda već poduzimate kako biste sačuvali svoje reproduktivno zdravlje. Ako imate višak kilograma, onda je i rizik od pojave raznih bolesti, kao što su dijabetes i hipertenzija veći. Reguliranjem tjelesne težine može se i poboljšati sposobnost začeća. Višak kilograma može poremetiti ravnotežu hormona u vašem organizmu i odraziti se na razinu estrogena, ključnog hormona za ovulaciju.

Izračunajte svoj indeks tjelesne mase i potrudite se vaš rezultat bude između 19,1 i 25,8, jer je to znak kako je vaša tjelesna težina savršena. Idealno vrijeme za početak fizičkih aktivnosti je ono dok je beba samo u planu, jer ćete tako stvoriti dobru naviku, koje ćete se lakše pridržavati i kada budete trudni. Fizička aktivnost osigurava dovoljno energije, snage i izdržljivosti, što vam je nesumnjivo potrebno dok ste trudni, kao i na porodu. Pušenjem 6-10 cigareta dnevno, smanjujete šanse za začećem za 15%.
Kemijske tvari koje se nalaze u duhanskom dimu, smanjuju razinu estrogena, a pušenje i umanjuje kvalitetu i kvantitetu jajnih stanica. Dakle, bitno je prestati pušiti prije nego što zatrudnite. Pušenje u trudnoći povećava rizik od rađanja beba težine ispod prosjeka za 20-30 %, kao i mrtvorođenih beba za 10%.

Obvezno unosite dovoljno vitamina i minerala u svoj organizam i prije i za vrijeme trudnoće. Brojna istraživanja ukazuju kako žene, koje uzimaju željezo, kao dodatak prehrani, smanjuju rizik od neplodnosti za 40%. Folna kiselina je još jedan jako bitan element koji treba uzimati prije trudnoće. Iako folna kiselina neće povećati šanse za začeće, svakako će biti od velikog značaja za razvoj neurološkog sustava fetusa, koji se odvija upravo u prvim tjednima trudnoće, kada većina žena nisu još ni svjesne svoje trudnoće.
Koristite kondom pri seksualnim odnosima, jer na taj način smanjujete mogućnost oboljenja od neke spolne bolesti. Idite redovito na kontrole kod svog ginekologa.

Ako bolujete od nekog kroničnog oboljenja, budite odgovorni i pijte sve potrebne lijekove i konzultirajte se sa svojim liječnikom na vrijeme o rizicima terapije koja vam je prepisana, kao i o mogućim zamjenama, koje su potpuno bezopasne za plod, u slučaju trudnoće. Gotovo 80% ljudi pati od nekog oblika oboljenja desni, a kod trudnica taj broj iznosi 100%. Hormonalne promjene u organizmu trudnice utječu i na pojačan razvoj bakterija, pa morate na vrijeme, po mogućnosti prije trudnoće, riješiti sve probleme sa svojim zubima.
Nijedna žena ne može znati da li će imati problema sa začećem sve dok ne pokuša zatrudniti. Ako ste mlađi od 35 godina i ako nakon godinu dana pokušavanja ne uspijevate zatrudniti, onda se obratite svom ginekologu.estrogen | plodnost | žena | folna kiselina | trudnoća | beba | indeks tjelesne mase |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana