Kolera

Period inkubacije traje oko 48 sati, ali može biti i kraći ili duži. Nakon tog perioda kod pacijenta se javlja iznenadna opća slabost, bol u trbuhu, povraćanje i proljev.

OČITOVANJE

Kolera je akutna bolest infektivnog karaktera, čiji je uzročnik mikroorganizam Vibrio cholerae. Bolest se proširuje u sredinama u kojima je niska razina higijene, a prenosi se sa čovjeka na čovjeka.

Period inkubacije traje oko 48 sati, ali može biti i kraći ili duži. Nakon tog perioda kod pacijenta se javlja iznenadna opća slabost, bol u trbuhu, povraćanje i proljev, koji vremenom postaje vodenast i vrlo intenzivan (čak do 100 stolica dnevno). Povraćanje je obilno i iznenadno, a često čak i bez osjećaja mučnine. Pacijent tako gubi velike količine tekućine, pa može doći do dehidracije. Dolazi i do gubitka kalcija i kalija u organizmu što često uzrokuje jake i bolne grčeve u mišićima. Znojenje je pojačano, kao i stalni osjećaj žeđi. Mogući su i simptomi blage tahikardije, pad krvnog tlaka i tjelesne temperature.

Ako se brzo intervenira prognoze mogu biti dobre, ali ako se ne intervenira na vrijeme, tijekom narednih 2-3 dana može doći i do smrti pacijenta.


TERAPIJA

Cilj terapije je na prvom mjestu nadoknaditi tekućinu i elektrolite koji se gube stolicom i povraćanjem i to najčešće intravenskim infuzijama, a ako je moguće i na usta.
U fazi rehidracije potrebno je intravenski davati što veće količine tekućine, kako bi se nadoknadio manjak koji postoji. Dok u fazi podržavanja treba nadoknaditi gubitak koji nastaje stolicom, nakon rehidracije.

Pacijentima se nakon rehidracije daje i antibiotska terapija Tetraciklina, kako bi se skratilo trajanje proljeva i količina stolice, te skratilo trajanje izlučivanja uzročnika.
Kada pacijent prestane povraćati potrebno je uvesti dijetetski režim prehrane, koji se u početku temelji na tekućoj ishrani, a tek nakon toga se prelazi na tvrdu hranu.
Za prevenciju kolere potrebno je obvezno cijepljenje.povraćanje | kolera | kalcij | kalij | Vibrio cholerae | tetraciklin | cijepljenje |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana