Katarakta

Katarakta

Katarakta je zamućenost koja se javlja na leći. Uzroci, a samim tim i tipovi katarakte mogu biti razni.

Katarakta se najčešće javlja kod osoba starijih od 65 godina. Katarakta je zamućenost koja se javlja na leći. Uzroci, a samim tim i tipovi katarakte mogu biti razni.
Tip katarakte se određuje prema dijelu leće koji je zamućen i prema trenutku kada je došlo do zamućenosti.

Tako postoje urođene katarakte, koje su prisutne kod djeteta već od rođenja. One su posljedica nekih bolesti majke tijekom trudnoće. Takve katarakte kod djeteta mogu biti proširene po cijeloj leći i s vremenom se pogoršavaju ili se mogu ograničiti na središte leće i utjecati na vid djeteta, što roditelji često mogu primjetiti tek kada dijete krene u školu, ali ako se na vrijeme intervenira i dijete bude operirano, može se spriječiti sljepoća.

Stečene katarakte su puno češće i javljaju se kao posljedice raznih bolesti oka, starosti, trauma oka i sistemskih bolesti.

Senilna katarakta je tip katarakte koji zahvaća starije osobe, a možemo ga podijeliti na tri različita oblika:

Kortikalna katarakta – Zamućenje zahvaća vanjski dio leće. Javlja se nakon 50. godine života, a pacijenti se žale na zamagljenost pogleda i slabljenje vida.

Nuklearna katarakta – Javlja se kod osoba starijih od 60 godina i zahvaća adultni nukleus leće. Pacijenti imaju zamagljenja vida i otežan vid po suncu i jačoj svjetlosti, dok im slaba svjetlost ili oblačno vrijeme odgovaraju, te tada nemaju probleme sa vidom.

Katarakta poput podloška – Zahvaća stražnju subkapsularnu zonu leće.

Za terapiju se koriste koliriji, koji usporavaju proces zamućenja leće, ali je ipak jedina mogućnost za izlječenje operativni zahvat odstranjenja leće, te ugradnje umjetne leće.

Traumatske katarakte nastaju ozljedama ubodom ili kontuzijom očne jabučice ili čak i udarcem u sljepoočnicu. Ovisno o jačini ozljede, ovisit će i zahvaćenost leće zamućenošću.
U svakom slučaju, jedina terapija i način liječenja je kiruški zahvat.

Postoje i nasljedni oblici katarakte, oblici nastali kao posljedica uzimanja određenih lijekova (kortikosteroidi) i oblici nastali zbog rendgenskog ili ultraljubičastog zračenja.

Najčešće metode kirurškog liječenja su klasična operacija (ekstrakapsularna ekstrakcija leće) i fakoemulzifikacija. Fakoemulzifikacija se izvodi ambulantno i pacijent ide kući odmah nakon zahvata.

 ekstrakapsularna ekstrakcija leće | fakoemulzifikacija | oko | očna jabučica | katarakta | kortikosteroidi | senilna katarakta | leća |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana