Mišićna distrofija

Mišićna distrofija je nasljedna, obiteljska bolest koja u velikom broju slučajeva dovodi do atrofije mišića pogođenih bolešću.

UVOD

Mišićna distrofija je nasljedna, obiteljska bolest koja u velikom broju slučajeva dovodi do atrofije mišića pogođenih bolešću. Postoji više teorija o nastanku bolesti, a neke od njih kažu kako se bolest može povezati s disfunkcijom endokrinih žlijezda, nedostatkom vitamina A i miopatijama, ali nijedna od tih teorija nije potpuno dokazana. Iako pravi uzročnik bolesti nije poznat, ostaje poznata činjenica kako bolest dovodi do primarne degeneracije mišićnog tkiva, koja se vremenom pogoršava.
Postoji više oblika mišićne distrofije, koji ovise o određenim faktorima, kao što su mjesta lokalizacije i dob u kojoj se distrofije pojavljuju. Međutim, svi ti oblici imaju neke od zajedničkih karakteristika bolesti, a neke od njih su nasljednost i mjesto lokalizacije atrofija.


OBLICI MIŠIĆNE DISTROFIJE

Duchenneov oblik mišićne distrofije – Ovo je najteži oblik bolesti, koji zahvaća djecu od 2 do 5 godina. Prvi simptomi su poteškoće pri kretanju djeteta, koje često pada, a prilikom podizanja se pomaže rukama, te se jako teško ili gotovo nikako ne može penjati stubama, trčati ili skakati. Vremenom se kod djeteta može uočiti znak lordoze lumbalne kralježnice, te karakterističan položaj tijela prilikom hoda.

Stanje mišića se vremenom pogoršava, tako što mišići značajno slabe, te trpe određene promjene. Tako mišići natkoljenica, zdjelice i trupa najčešće atrofiraju, dok se mišići donjeg dijela nogu, odnosno listova, značajno povećavaju. To povećanje je uzrokovano nakupljanjem masnog tkiva na mišićima, što nikako ne vodi povećanju snage tih mišića, nego čak dolazi i do smanjenja snage.
Tijekom narednih par godina bolest zahvaća i mišiće gornjih udova i leđa, što dovodi do potpune nesposobnosti pacijenta, koji je najčešće potpuno ovisan o pomoći drugih ljudi.

Zbog težine bolesti, koja je nasljedna, preporuča se da u obiteljima gdje su postojali slučajevi ovog oblika mišićne distrofije, žene (koje su nositeljice gena), izvrše pretrage posebnog enzima u krvi, prije trudnoće, kako bi se utvrdilo da li je žena nositeljica defektnog gena, koji će se najvjerojatnije prenijeti na dijete.


Osim ovog teškog oblika mišićne distrofije postoji i više lakših oblika, koji najčešće dovode do manje teških nesposobnosti, koje se pogoršavaju tijekom godina. Ovi oblici distrofije često zahvaćaju samo određene mišiće na tijelu i javljaju se u većini slučajeva kod odraslih osoba.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Dijagnoza bolesti se postavlja na osnovu detaljnog pregleda pacijenta, elektromiografije i pretragama krvi, a u nekim slučajevima je potrebno uraditi i biopsiju mišićnog tkiva.
Nažalost ne postoji lijek koji može izliječiti mišićnu distrofiju, ali fizikalne terapije, ortopedska pomagala i razni tretmani koji se baziraju na vitaminima i aminokiselinama, usporavaju napredak bolesti i poboljšavaju snagu mišića pacijenta.mišićna distrofija | lordoza | atrofija | miopatija | kralježnica | mišići | vitamini | elektromiografija | aminokiseline | vitamin A |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana