Karcinom dojke (Rak dojke)

Karcinom dojke (Rak dojke)

Najčešće pacijentice same uočavaju pojavu kvržica ili većih masa u dojci ili u pazušnoj jami, koje su tvrde, čvrste, nepravilnih rubova, ali bezbolne.

UVOD

Karcinom dojke je najčešći karcinom koji pogađa žene. Kod ove bolesti dojka je topla, crvena s primjetnim otokom. Najčešći faktor rizika su nasljedni geni, ali postoje i drugi rizični faktori, kao što su: prekomjerna tjelesna težina, odsustvo rađanja ili rađanje u starijim godinama, te rani početak menstrualnog ciklusa. Postoje slučajevi pojave karcinoma dojke i kod muškaraca, ali su vrlo rijetki. Najrizičnija dobna skupina žena koje obolijevaju od ovog karcinoma su žene od 30 do 60 godina života. Kod žena koje su u prošlosti imale karcinom maternice, jajnika ili debelog crijeva, također postoji veći rizik od pojave karcinoma dojke. Prekomjerna tjelesna težina, prehrana bogata mastima, pušenje i konzumiranje većih količina alkohola također su faktori rizika za pojavu ove bolesti.


OČITOVANJE

Najčešće pacijentice same uočavaju pojavu kvržica ili većih masa u dojci ili u pazušnoj jami, koje su tvrde, čvrste, nepravilnih rubova, ali bezbolne. Moguće su i promjene u boji kože dojke, veličini i obliku dojke, te pojava iscjetka iz bradavice. Iscjedak je obično žuta, gnojava tekućina ili krv. Primjetne su i naglašene vene po dojkama, crvenilo i promjene na bradavicama, kao što je uvučenost bradavica ili naboranost i ljuštenje bradavica.
U naprednim stadijima bolesti moguće su i pojave ranica na koži dojke, retrakcija (uvlačenje) dojke, jaka bol u dojci, otok na jednoj strani dojke, otok i bol u ruci i naglo mršavljenje.

Ova bolest ima 4 stadija. U prvom stadiju tumor je manji od 2 cm i nema udaljenih metastaza, a čvorići nisu involvirani. U drugom stadiju bolesti tumor je velik do 5 cm, čvorići također nisu involvirani i nema udaljenih metastaza. Tijekom trećeg stadija bolesti tumor raste preko 5 cm, bez udaljenih metastaza, a tumor invadira u kožu. U četvrtom stadiju bolesti tumor nažalost ima udaljene metastaze.


DIJAGNOZA

Svaka pacijentica koja primijeti bilo kakvu promjenu na dojkama treba se obvezno javiti svom liječniku, jer ako se bolest rano dijagnosticira postoje velike šanse za uspješno liječenje bolesti. Liječnik će prilikom pregleda utvrditi da li su prisutne pojave kvržica na dojkama ili u pazušnoj jami. U slučaju uočavanja bilo kakvih promjena ili sumnje na bolest od strane liječnika, neophodno je pacijenticu podvrgnuti mamografiji.
Mamografija je rendgenski pregled dojke, kojim se mogu otkriti i tumori koji su mali, te se ne mogu otkriti prilikom pregleda. U koliko se mamografijom otkrije kvržica na dojci, neophodno je biopsijom uzeti uzorak kvržice, kako bi se mikroskopskim pregledom ustanovilo da li su prisutne stanice kancera. Ukoliko se uoče kancerogene stanice, rade se i testovi estrogenih i progesteronskih receptora, kojima se može doći do saznanja da li su hormoni utjecali na razvoj bolesti, te da li se bolest može ponovo javiti i nakon liječenja. Još neki od pregleda koji mogu pomoći pri dijagnosticiranju ove bolesti su ultrazvuk i termografija.


LIJEČENJE

Terapija i prognoza ovise o stadiju, vrsti i karakteristikama tumorskih stanica, te da li je tumor prisutan u obje dojke, starosna dob pacijentice, menopauzalni status i opće stanje pacijentice. Terapija je lokalna i sistemska. Sistematsko liječenje uključuje kemoterapiju i hormonsku terapiju, koji uništavaju tumorske stanice. Lokalno liječenje podrazumijeva uklanjanje tumora kirurškim zahvatom (lumpektomija), kirurško uklanjanje dojke (mastektomija) i terapiju zračenjem dojke i okolnog tkiva. Kod pacijentica kod kojih je urađena mastektomija cijele dojke, moguća je rekonstrukcija dojke. Kod većine pacijentica se kombinira lokalna i sistemska terapija kako bi što prije došlo do izlječenja i kako bi se onemogućilo širenje kancerogenih stanica.zračenje | termografija | karcinom dojke | estrogen | dojka | metastaze | mamografija | kemoterapija | lumpektomija | mastektomija | dojke | progesteron | metastaza | karcinom | tumor | ultrazvuk |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana