Karcinom grlića maternice (Rak grlića maternice )

Karcinom grlića maternice (Rak grlića maternice )

Humani papiloma virus (HPV), jedan je od glavnih uzročnika ove bolesti, ali to ne znači kako će svaka žena koja ima HPV, oboljeti i od karcinoma grlića maternice.

UVOD

Karcinom grlića maternice (cerviksa uterusa) je bolest kod koje se maligne stanice nalaze u tkivu cerviksa, a bolest se u većini slučajeva razvija sporo, kroz duži vremenski period.
Humani papiloma virus (HPV), jedan je od glavnih uzročnika ove bolesti, ali to ne znači kako će svaka žena koja ima HPV, oboljeti i od karcinoma grlića maternice. Još neki od uzročnika bolesti su: pušenje, rana dob prvih spolnih odnosa, veliki broj seksualnih partnera i seksualni odnosi bez zaštite.
Povećan rizik postoji i među ženama koje uzimaju kontraceptivne pilule. Infekcije genitalnim herpesom ili kronične infekcije klamidijom, mogu također povećati rizik od karcinoma grlića maternice.


OČITOVANJE

U ranim stadijima ova bolest najčešće nema nikakvih simptoma, ali ako se jave neki simptomi, to su: vaginalni iscjedak (vodenast, roza ili smeđe boje, neugodnog mirisa, s tragovima prisutne krvi) i nenormalno vaginalno krvarenje (između menstrualnih krvarenja ili nakon odnosa).
Simptomi koji se javljaju kada je bolest u naprednom stadiju su: bol u donjem dijelu leđa, nogama i zdjelici, gubitak teka, mršavljenje, opća slabost i umor.
Ako se bolest proširila na mokraćni mjehur i rektum, javlja se i bolni spazam analnog sfinktera, te bolno i učestalo mokrenje, s pojavom krvi u mokraći.


DIJAGNOZA

Najčešća i najpouzdanija metoda dijagnosticiranja bolest je Papa test, koji se vrši struganjem unutarnjeg dijela cerviksa, te prednje i zadnje strane, komadićem vate ili malim drvenim štapićem kako bi se uzele stanice za analizu. Papa test nije bolan i potrebno ga je redovito raditi, kako bi se na vrijeme otkrila moguća prisutnost bolesti.
Ukoliko liječnik uoči prilikom pregleda kako cerviks izgleda abnormalno, Papa test nije dovoljan, te je neophodno uzeti i uzorak tkiva (biopsija) za analizu, jer postoje slučajevi kada Papa test neće pokazati abnormalne stanice, a tumor je prisutan. I u slučaju kada Papa test ukaže na prisutnost abnormalnih stanica neophodno je uraditi biopsiju, kako bi se utvrdilo o kakvim je stanicama riječ.


LIJEČENJE

Liječenje karcinoma grlića maternice ovisi o vrsti, veličini i obliku tumora, stadiju bolesti, starosnoj dobi i općem zdravstvenom stanju pacijentice. Ako je bolest otkrivena u ranom stadiju, dovoljno je ukloniti oboljelo tkivo, bez uklanjanja uterusa, osobito kod žena koje imaju namjeru rađati djecu. Kod slučajeva kada je bolest u naprednom stadiju neophodno je uklanjanje uterusa (histerektomija), a ovisno o slučaju i proširenosti na okolna tkiva moguće je ukloniti i ovarije, interne limfne čvorove i okolno tkivo. Tek u najtežim slučajevima neophodno je ukloniti i ostale organe zdjelice i mokraćni mjehur.
Zračenje i kemoterapija se koriste kada je tumor proširen i izvan zdjelice ili kada su prisutni recidivi.klamidija | Humani papiloma virus | biopsija | HPV | Papa test | karcinom cerviksa uterusa | kemoterapija | karcinom grlića maternice | histerektomija | mokraćni mjehur | zračenje | maternica |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana