Sistemski eritematozni lupus

Iako ova bolest može zahvatiti većinu organa, najčešće su pojavljuje na: koži, bubrezima, zglobovima, seroznim opnama i središnjem živčanom sustavu.

UVOD

Sistemski eritematozni lupus je bolest vezivnog tkiva koja se klinički različito manifestira na zglobove i izvan zglobova. Iako ova bolest može zahvatiti većinu organa, najčešće su pojavljuje na: koži, bubrezima, zglobovima, seroznim opnama i središnjem živčanom sustavu.
Bolest se najčešće javlja kod mlađih žena i to od 15 do 40 godina života.


UZROK

Točan uzrok bolesti se ne zna, ali liječnici i znanstvenici se slažu kako je za nastanak eritematoznog lupusa potrebno udruženo djelovanje više faktora. Neki od tih faktora su vanjski, a neki unutarnji. Najčešći vanjski faktori su različite infekcije, dok od unutarnjih faktora prednjače genetska predispozicija i hormonski status.


OČITOVANJE


Sistemski eritematozni lupus (Lupus erythematosus systemicus) je bolest koja se manifestira različitim kliničkim slikama. Početak bolesti prate povišena temperatura i iscrpljenost, bolovi u zglobovima i mišićima, promjene na koži, anemija i smanjenje broja leukocita u krvi. Bolest u većini slučajeva zahvaća samo jedan organ, kasnije se javljaju i druge kliničke manifestacije. Karakteristika ove bolesti je prisutnost specifičnih protutijela, pa se na taj način bolest može ranije dijagnosticirati i liječiti. Zglobno - mišićni simptomi se javljaju kod većine bolesnika i obično se manifestiraju bolom u zglobu ili u obliku prolaznog artritisa velikih zglobova.
Kožne promjene pogađaju oko 80% bolesnika i manifestiraju se kao eritem obraza i kao eritemski osip koja zahvaća veće površine kože izložene suncu. Ranice na sluznici usta i nosa karakteriziraju akutni tijek bolesti. Suhi ili eksudativni pleuritis su najčešća plućna karakteristika, a bolest se može proširiti i na srce, uzrokujući perikarditis. Kod oko polovice pacijenata prisutne su i bubrežne promjene koje mogu dovesti i do kronične bubrežne insuficijencije.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Dijagnoza se temelji na karakterističnoj kliničkoj slici pacijenta i prisutnosti specifičnih protutijela u krvi pacijenta.
Terapija podrazumijeva odmor, dovoljno sna, izbjegavanje stresa i pretjeranog izlaganja suncu, osobito između 10 i 15 sati kada je ultraljubičasto zračenje najintenzivnije. Pacijentima se propisuje i acetilsalicilna kiselina za umanjenje bolova u zglobovima i vrućicu.
Kod težih slučajeva je neophodno uključiti i terapiju kortikosteroidima.anemija | sistemski eritematozni lupus | eritem | acetilsalicilna kiselina | Lupus erythematosus systemicus | kortikosteroidi | koža | zglobovi |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana