Varikokela

Varikokela je obično bez simptoma i česti su slučajevi otkrivanja prilikom pregleda i pretraga koji se rade zbog neplodnosti

UVOD

Varikokela je termin kojim se označava proširenje vena testisa. To u principu nije bolest, ali kod određenog broja muškaraca može uzrokovati nastanak neplodnosti. Varikokela se javlja najčešće kod muškaraca starosne dobi od 15 do 20 godina i prisutna je u 10 do 20% muške populacije.
Varikokele prema veličini možemo podijeliti na male, srednje i velike. Male se primjećuju samo pri napinjanju ili prilikom nošenju teških predmeta. Srednje se mogu dijagnosticirati opipavanjem testisa, dok se velike uočavaju i samim pogledom na testis.
Varikokele se mogu nalaziti na lijevoj ili desnoj strani, ali postoje i slučajevi obostrane pojave. Ipak mnogo češće se primjećuju na lijevoj strani.
Uzrok varikokela nije poznat, ali se sumnja kako mogu biti posljedica bolesti gornjih mokraćnih putova.


OČITOVANJE

Varikokela je obično bez simptoma i česti su slučajevi otkrivanja prilikom pregleda i pretraga koji se rade zbog neplodnosti. Neki pacijenti se žale na bol i osjećaj težine u testisima, te crvenilo i upalne procese na koži testisa.


DIJAGNOZA


Za dijagnosticiranje bolesti najvažniji je pregled, s detaljnim opipavanjem testisa dok je pacijent u stojećem položaju. Opipavanjem se osjete neobične promjene na testisima, koje možemo nazvati osjećajem pipanja vrećice pune glista. Kada je pacijent u ležećem položaju, promjene mogu postati neprimjetne. U nekim slučajevima se varikokela može uočiti i pogledom na testis jer je promjena jako velika i izražena.
Kada liječnik pregledom posumnja na prisutnost varikokele, pacijent se upućuje na dodatne pretrage, kako bi se dijagnoza potvrdila. Najčešća pretraga koja se rabi u dijagnostici je kolor-Doppler ultrazvuk. Postoje i druge metode za dijagnosticiranje ove bolesti, a neke od njih su: ultrazvuk, venografija i termografija.


LIJEČENJE

Ne postoje lijekovi koji uspješno liječe varikokelu, a liječenje je često i nepotrebno. Pacijentima kod kojih je prisutan bol i osjećaj težine u testisima preporučuje se nošenje steznika ili suspenzorija. U slučaju većih varikokela neophodan je kirurški zahvat.kolor-Doppler ultrazvuk | vene | varikokela | ultrazvuk | testis | termografija | vena | venografija | testisi |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana