Žučni kamenci

Primjetno je i kako se žučni kamenci obično javljaju kod pretilih osoba, osoba koje u prehrani rabe mnogo zasićenih masti i rafiniranih šećera i osoba kod kojih često varira tjelesna težina.

UVOD

Kamenci u žučnom mjehuru su česta bolest, koja se javlja uglavnom kod starijih osoba i to pretežno kod žena, iako je primjetan porast broja oboljelih muškaraca i to iznad 65 godina starosti. Primjetno je i kako se žučni kamenci obično javljaju kod pretilih osoba, osoba koje u prehrani rabe mnogo zasićenih masti i rafiniranih šećera i osoba kod kojih često varira tjelesna težina. Također, rizik od pojave ove bolesti povećavaju lijekovi za snižavanje razine kolesterola u krvi. Žučni kamenci su slični kamenju, a građeni su od kolesterola, bilirubina i soli, osobito kalcija, pa tako ovisno o sastavu variraju i karakteristike kamenaca. Tako su kamenci koju su građeni pretežno od kolesterola, tvrdi, okrugli, znatnih dimenzija i sive ili žute boje.


OČITOVANJE

Većina osoba koji imaju žučne kamence nemaju nikakve simptome bolesti, pa se često kamenci kod tih osoba dijagnosticiraju slučajnim pretragama zbog nekih drugih poteškoća. Ako su simptomi prisutni kod pacijenta onda su to bilijarne kolike. Bilijarne kolike se očituju jakim, isprekidanim bolom u gornjem, desnom dijelu trbuha, koji je najčešće uzrokovan teškom, masnom i obilnom hranom. Kod pacijenata se može javiti i glavobolja, povišena tjelesna temperatura, mučnina i povraćanje. Bilijarne kolike najčešće prestaju nakon nekoliko sati.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Pretraga izbora za dijagnosticiranje žučnih kamenaca je ultrazvuk. Dijagnoza se može postaviti i radiografijom i sondiranjem duodenuma.
Kod nekih pacijenata je za liječenje dovoljna i samo terapija lijekovima, ali većina pacijenata se mora podvrgnuti kirurškom zahvatu.
Kirurško liječenje podrazumijeva uklanjanje žučnog mjehura (kolecistektomija). Kolecistektomija se može raditi klasično i laparaskopski. Laparaskopska operacija omogućava pacijentu brži oporavak u odnosu na klasičnu operaciju.žučni kamenci | radiografija | laparaskopija | duodenum | ultrazvuk | žuč | kolecistektomija | žučni mjehur | bilijarne kolike |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana