Varikozne vene

Muškarci rjeđe obolijevaju od varikoznih vena nego žene, a najrizičnije skupine su trudnice, pretile osobe i osobe čiji posao zahtjeva dugo stajanje na nogama.

UVOD

Varikozne vene su proširene površinske vene, najčešće na nogama, što u nekim slučajevima može dovesti i do obrnutog protoka krvi. Bolest je nasljedna i česti su slučajevi kada je varikozitet prisutan i kod više članova jedne obitelji. Od varikoznih vena boluje oko 50% odraslih osoba, a bolest se obično očituje između 30. i 55. godine života. Muškarci rjeđe obolijevaju od varikoznih vena nego žene, a najrizičnije skupine su trudnice, pretile osobe i osobe čiji posao zahtjeva dugo stajanje na nogama (kirurzi, trgovci, frizeri...).


OČITOVANJE

U velikom broju slučajeva bolest je asimptomatska, popraćena estetskim problemima, osobito kod žena. Kod simptomatskih oblika prisutni su: osjećaj težine i napetosti u nogama nakon dužeg stajanja (koji nestaje ako pacijent legne i podigne noge ili tijekom noći), svrbež na koži, pojava noćnih grčeva u nogama, otok u području skočnog zgloba (koji nestaje ako pacijent legne i podigne noge ili tijekom noći) i jak bol u nogama.  


DIJAGNOZA

Varikozitet vena se može dijagnosticirati često i samo na temelju pregleda liječnika. Palpacijom vena, dok je pacijent u stojećem položaju, može se otkriti prisutnost trombotičnih masa. U težim slučajevima varikozitet je uočljiv i na pogled. Važna činjenica pri dijagnosticiranju je prestanak bolova u nogama, kada se noge podignu.


LIJEČENJE

Liječenje varikoznih vena je teško i popraćeno čestom pojavom recidiva. Učestalost recidiva ovisi o vrsti liječenja, pa se tako primjećuje kako je najmanji broj recidiva prisutan nakon kirurške intervencije.
Terapija i liječenje ovise o stadiju venskog zastoja.
U prvom stadiju pacijentima se preporučuje izbjegavanje dugog stajanja, uporaba elastičnih zavoja ili čarapa i smanjenje tjelesne težine (ako pacijent ima višak kilograma).
U drugom stadiju neophodno je nastaviti s preventivnim mjerama iz prvog stadija, ali je potrebno pristupiti i sklerozirajućoj terapiji. Sklerozirajuća terapija se izvodi injiciranjem u varikozitete tvari koja je iritirajuća i može izazvati i kemijski flebitis i dovesti do zatvaranja vena.
Treći i četvrti stadij se liječe isključivo kirurškim zahvatom, koji se sastoji od izvlačenja safene.safena | sklerozirajuća terapija | vena | varikozne vene | flebitis |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana