Tromboze površinskih vena

Tromboze površinskih vena

Thrombophlebitis variksa liječi se kompresivnom elastičnom bandažom, a pacijentima se preporučuje kretanje, jer mirovanje, ležanje, sjedenje i stajanje u mjestu inicira rast tromba.

UVOD

Thrombophlebitis superficialis je kombinacija tromboze i flebitisa površinskih vena. Najčešća patološka stanja koja dovode do inflamatornih promjena venskog zida su: vanjske traume, povrede i rane (osobito kod osoba s varikozitetima), te unutarnje traume. Ova stanja mogu dovesti do septikemičnih, apscesnih i embolijskih komplikacija.


OČITOVANJE

Thrombophlebitis acuta superficialis se manifestira kao akutna, bolna upala vena. Promjene na koži izgledaju kao oštro ograničene trakice, koje su upaljene, crvene, s prisutnim otokom, osjetljive na dodir, a prisutna je i povišena lokalna temperatura. Bol tijekom narednih par sati može postati intenzivna i širi se dužinom cijele vene.
Treba ozbiljno shvatiti anamnestičke podatke o gubitku apetita, mršavljenju ili pojavi drugih simptoma, što može ukazivati na postojanje drugih bolesti, kao što je karcinom ili thrombangitis obliterans.

Osobito je važno prepoznati tromboflebitis vene saphenae magnae, odnosno, vene saphenae parvae, koji se manifestira bolnim, akutnim crvenilom, cijelom dužinom ovih površinskih vena. Proksimalni rast tromba u ovim venama može dovesti do tromboze femoralne, odnosno poplitealne vene, što može uzrokovati daljnju trombozu dubokih vena, pa čak i tromboembolije.


DIJAGNOZA

Dijagnoza se postavlja na temelju anamneze, kliničke slike i pregleda pacijenta, a potvrđuje se pretragama kao što je EHO Doppler ultrazvuk. Liječnik već prilikom pregleda pacijenta može uočiti thrombophlebitis, kada pacijent stoji, jer su promjene na venama izrazito vidljive na potkoljenicama.
Palpacijom se može otkriti postojanje trombova u venama, te su lako uočljivi i znakovi upale na venama (crvenilo, otok).


LIJEČENJE

Thrombophlebitis variksa liječi se kompresivnom elastičnom bandažom, a pacijentima se preporučuje kretanje, jer mirovanje, ležanje, sjedenje i stajanje u mjestu inicira rast tromba. Od lijekova se preporučuje rabiti Aspirin (u manjim dozama), a lokalno se primjenjuju preparati na bazi heparina.
Ako je upalom zahvaćena vena saphenae magne ili perforantna vena, neophodna je primjena antibiotika i heparina. Kod izolirane tromboze velikih variksa može se uraditi incizija i evakuacija trombne mase.
Ascendentni progresivni thrombophlebitis vene saphenae magnae zahtjeva kirurško liječenje.thrombophlebitis superficialis | vene | EHO Doppler ultrazvuk | tromb | vena saphenae parvae | vena saphenae magnae | Heparin | vena | aspirin | tromboza |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana