Urtikarija

Urtikarija je pojava blijedog ili svijetlocrvenog otoka kože, različitih oblika i veličina, pojedinačno ili grupno. Bolest se može lokalizirati na svim dijelovima kože, a primjetna je i jaka svrbež.

UVOD

Urtikarija je bolest kože, obilježena stvaranjem kožnih erupcija, popraćenih intenzivnim svrbežom. Bolest može biti akutna ili kronična. Akutna  traje oko 6 tjedana, dok kronična traje duže od tog perioda. Urtikarija može biti uzrokovana unošenjem u organizam tvari koje mogu izazvati alergije, kontaktom s iritirajućim tvarima biljnog porijekla, izlaganjem toplini ili hladnoći. Veliku ulogu ima i genetska predispozicija, jer je primjetno kako su česte pojave urtikarija kod više članova jedne obitelji. Također, pacijenti koji boluju od drugih bolesti, kao što su bolesti jetre ili crijeva, su mnogo češće pogođeni urtikarijom.


OČITOVANJE
 
Urtikarija je pojava blijedog ili svijetlocrvenog otoka kože, različitih oblika i veličina, pojedinačno ili grupno. Bolest se može lokalizirati na svim dijelovima kože, a primjetna je i jaka svrbež. Urtike se pojavljuju naglo, a tako i prolaze, nakon par minuta ili najduže 24 sata.
Ako urtike traju duže od 24 h nakon erupcije, može se reći kako se radi o kroničnoj idiopatskoj urtikariji ili urtikarijskom vaskulitisu.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Bolest se dijagnosticira na temelju anamneze, kliničke slike, probe ekspozicije i eliminacije (alergena), te alergoloških i imunoloških testova.
Terapija se temelji na antihistaminicima, koji umiruju svrbež i pečenje, te potiču regresiju erupcije i preveniraju sljedeće napade. Kod težih slučajeva se rabe kortizon ili ACTH. U svakom slučaju neophodno je otkriti što uzrokuje napade urtikarije i eliminirati uzrok, pa tako ako se kod nekog pacijenta otkrije kako mu se urtikarija javlja svaki put kada jede jagode, onda ih treba eliminirati iz prehrane i urtikarija se neće više javljati. U slučajevima kada se ne može otkriti uzrok bolesti, neophodno je utvrditi terapiju desenzibilizacije. Važno je napomenuti i kako se urtikarija nikada ne liječi mastima ili medikamentima za lokalnu uporabu.urtikarijski vaskulitis | ACTH | kortizon | urtikarija | koža | antihistaminici | alergije | idiopatska urtikarija | svrbež |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana