Rubeola

Rubeola je akutna, infektivna bolest, koju karakterizira osip s svijetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, a osobito na vratu ili iza uha.

UVOD

Rubeola je akutna, infektivna bolest, koju karakterizira osip s svijetlocrvenim nepravilnim mrljama, te povećanje limfnih čvorova, a osobito na vratu ili iza uha. Bolest se javlja zimi ili početkom proljeća, a zahvaća najčešće malu djecu i djecu školskog uzrasta, iako se može javiti i u drugim životnim dobima. Prenosi se sa čovjeka na čovjeka, putem kapljica, uslijed kihanja, kašljanja ili govora. Ova bolest nema teške simptome i kod većine pacijenata ne ostavlja nikakve posljedice, ali može biti jako opasna ako se ovom bolešću zarazi trudnica, što može dovesti do težih oštećenja fetusa.


OČITOVANJE

Period inkubacije traje 2-3 tjedna, a nakon njega se mogu uočiti početni simptomi bolesti, kao što je blago povišena tjelesna temperatura, opća slabost, glavobolja, bolovi u mišićima, te crvenilo očiju i ždrijela. Nakon toga dolazi do otoka limfnih žlijezda iza uha i na vratu, a taj otok može potrajati i duži period. Nakon toga se početni simptomi pogoršavaju, a na tijelu pacijenta se pojavljuju i svijetlocrvene mrlje, najprije na licu i vratu, a potom i po cijelom tijelu. Te mrlje nestaju nakon par dana, stanje pacijenta se poboljšava, a ostaje samo otok na limfnim čvorovima, koji može potrajati i 2-3 tjedna.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Dijagnoza se donosi na osnovu kliničke slike pacijenta, a razmazom uzorka krvi iz prsta, uočava se prisutnost plazma-stanica, čija prisutnost nije uobičajeno karakteristična za razmaz periferne krvi. Za liječenje rubeole ne postoje određeni lijekovi, a pacijentima se preporučuje mirovanje, lagana prehrana, dosta tekućine i lijekovi za snižavanje tjelesne temperature. Za prevenciju bolesti se provodi cijepljenje i to kada dijete navrši godinu dana života, a docjepljivanje se vrši prilikom upisa djeteta u osnovnu školu, što uvelike smanjuje broj oboljelih od ove bolesti. Pacijenti koji su preboljeli rubeolu imaju imunitet za cijeli život i nisu im potrebna dodatna cijepljenja.cijepljenje | glavobolja | plazma-stanice | rubeola | limfni čvorovi |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana