Svrbež

Bolest se širi izravnim, ali produženim dodirom kožom uz kožu sa zaraženom osobom, spolnim odnosom ili odjećom, posteljinom i ručnicima koje je koristila zaražena osoba.

UVOD

Svrbež je zarazna bolest kože uzrokovana grinjom Sarcoptes scabei, čija se ženka ugnijezdi pod površinu kože i tu liježe jajašca. Bolest se širi izravnim, ali produženim dodirom kožom uz kožu sa zaraženom osobom, spolnim odnosom ili odjećom, posteljinom i ručnicima koje je koristila zaražena osoba. Prenosi se grinjom ili jajašcem i potrebno je brzo dijagnosticirati i liječiti ovu bolest.


OČITOVANJE

Period latencije od zaraze do prvih simptoma bolesti varira od nekoliko dana, pa do nekoliko tjedana. Simptomi svrbeža su jak svrbež, osobito noću i pojava crvenog osipa na mjestima koja se grebu. Najčešća mjesta koja zahvaća svrbež su prsti, stražnja strana ruku, pete, lakti, prepone, područje oko struka, spolni organi i regija oko anusa. Ako se bolest ne liječi na vrijeme, ženke nastavljaju s lijeganjem jajašaca i u narednom periodu, koji može trajati i oko mjesec dana. Za 15-20 dana se izlegu nove grinje iz jajašca i tako se ciklus nastavlja.


DIJAGNOZA I LIJEČENJE

Jako je važno ako pacijent primijeti simptome bolesti da se što prije obrati svom liječniku.  Dijagnoza se obično postavlja pronalaženjem hodnika u koži, koje iskopava ženka prilikom kretanja po rožnatom sloju, što je teško jer su hodnici vrlo maleni i često prikriveni tragovima grebanja ili upalama, a u nekim slučajevima je neophodno pregledati i cijelu površinu tijela pacijenta. Dijagnoza se može potvrditi i mikroskopskim promatranjem dijela kože na kojem je pronađen hodnik.

Za terapiju je neophodno prvo dezinficirati pacijenta, prostor u kome boravi i sve osobe koje su u kontaktu sa oboljelim. Pacijent se dezinficira toplim kupkama, s produljenim pranjem sapunom i trljanjem rukavicom, a potom se dva puta na kožu aplicira anti-skabijesni preparat i taj tretman se ponovi i drugi dan. Nakon toga tretman se prestaje koristiti kako ne bi došlo do iritacije kože.
Terapija se može obavljati i aplikacijom kortikosteroida, ali najdulje u periodu od 5 dana.
Svu odjeću, posteljinu i ručnike koje je zaraženi koristio neophodno je oprati u vrućoj vodi i osušiti na vrućem zraku. Ako je potrebno, nakon 7-10 dana postupak se može ponoviti. U većini slučajeva, svrbež se može izliječiti bez dugoročnih posljedica.



Sarcoptes scabei | kortikosteroidi | koža | grinja | osip | jajašca | svrbež | dezinfekcija |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana