Stomatološka skrb za djecu

Stomatološka skrb za djecu

Kako bi se izbjegla pojava karijesa djeca ne bi trebala zaspati sa bočicom u ustima, a voćne sokove čim prije treba djecu učiti piti iz šalice.

Vaše dijete treba posjetiti stomatologa već kada dolazi prvi zub, a to je obično između 6 i 12 mjeseci starosti. Rani pregledi i preventivna njega će štititi osmijeh vašeg djeteta od rođenja i tijekom cijelog života.
Najvažniji razlog zbog kojeg je pregled potreban tako rano je prevencija. Problemi sa zubima mogu početi vrlo rano, a najčešći problem kod male djece je pojava karijesa.

Kako bi se izbjegla pojava karijesa djeca ne bi trebala zaspati sa bočicom u ustima, ali ako već ne mogu zaspati drugačije, onda im u bocu treba staviti samo vodu. Voćne sokove iz bočice im treba davati u vrijeme kada ne spavaju, a čim prije je to moguće djecu treba učiti piti sok iz šalice.
Navika sisanja palca kod djece je dosta česta, ali nažalost i ta navika može negativno utjecati na zube djeteta, tako što je moguća pojava krivih zuba, pa se preporuča roditeljima da pokušaju pomoći svom djetetu u rješavanju te navike.

Čišćenje zubi kod djece treba također početi što ranije, a preporuča se i čišćenje desni kod novorođenčadi i prije izbijanja zuba, s mekom krpom i vodom. Čim dijete dobije zube, treba mu uvesti naviku pranja zuba dva puta dnevno, ujutro i navečer, sa odgovarajućom dječjom četkicom i pastom za zube. U početku djetetu roditelj treba pomoći pri pranju zubi, jer dijete nema dovoljnu sposobnost za samostalno i efektivno četkanje zubi.
U svakom slučaju neophodno je djetetu stvoriti naviku redovitog pranja zubi i posjeta stomatologu od malena, jer ako se navika stekne od malih nogu, ona će ostati tijekom cijelog života.dijete | stomatolog | karijes | pranje zubi | djeca | zubi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana