Eukaliptus

Eukaliptus

Ulje eukaliptusa obično se koristi kao lijek za smirivanje upale gornjih dišnih putova i kao sredstvo za olakšavanje iskašljavanja.

Postoji preko 700 vrsta eukaliptusa, a najveći broj dolazi iz Australije, dok samo mali broj vrsta uspijeva u Novoj Gvineji i Indoneziji.

Ulje eukaliptusa obično se koristi kao lijek za smirivanje upale gornjih dišnih putova i kao sredstvo za olakšavanje iskašljavanja. Koristi se i kao tekućina za ispiranje usta i kao sastojak preparata za njegu zubi.

U aromaterapiji ulje eukaliptusa se koristi za ublažavanje boli, liječenje depresije, astme, artritisa, glavobolje i kao pomoć za prestanak pušenja.
Načini korištenja ulja mogu biti razni, od nanošenja na kožu, do sastojka pastila ili kao sredstvo za inhalaciju. Također ulje eukaliptusa možemo pronaći kao sastojak aromatičnih sapuna i kupki, te parfema.

Najčešće se ulje eukaliptusa može kupiti bez liječničkog recepta, ali u tom slučaju dobro treba poslušati upute ljekarnika i pročitati upute na proizvodu, kako bi se pravilno koristilo, jer prekomjerne količine mogu izazvati značajne posljedice.
Eukaliptus se ne preporuča koristiti kod trudnica, dojilja, male djece i dojenčadi, osobito ne u blizini lica i gornjih dišnih putova.

Eukaliptus također može izazvati alergijske reakcije, pa je potrebno prije uporabe konzultirati se sa stručnim medicinskim osobljem, ako ste skloni alergijama. U slučaju pojave znakova alergije, prilikom uporabe eukaliptusa, odmah prestanite koristiti eukaliptus i javite se svom liječniku.

Kod osoba koje lijekove koriste svakodnevno, po preporuci liječnika, kombiniranje eukaliptusa i određenih vrsta lijekova (na primjer: sedativa, antidepresiva ili lijekova za dijabetes), može dovesti do zdravstvenih poteškoća, te je neophodno prije uporabe eukaliptusa posavjetovati se sa svojim liječnikom.eukaliptus | inhalacija | tekućina za ispiranje usta | ulje eukaliptusa | sredstvo za olakšavanje iskašljavanja | ublažavanje boli | upala gornjih dišnih putova |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana