Dojenje

Dojenje

Obvezno odaberite dobar grudnjak za dojenje koji treba biti od čistog pamuka, s udobnim naramenicama. Također provjerite da li vam je grudnjak dobre veličine.

Dojenje je jednostavno, kada jednom naučite dojiti. Kada dojite dijete, morat ćete to raditi češće, ali ako to usporedite sa vremenom provedenim u kupnji i pripremi gotove hrane za bebe, a osobito sa vremenom koje vam treba noću za pripremu hrane, dok je beba već budna i najčešće plače, shvatit ćete da je dojenje puno lakše, brže i jednostavnije, a prije svega zdravije za vaše dijete.

Prije svega namjestite bebu u pravilan položaj. Beba treba biti okrenuta prema vama, a najbolje je da je uhvatite tako da joj stražnjica bude u vašoj ruci, a glava na pregibu lakta. Drugu ruku provucite ispod dojke i podupirite je prstima, ali ne stavljajte prste na areolu. Bradavicom dodirujte bebinu donju usnu dok ne otvori usta, a kada beba otvori usta privucite je sebi i stavite joj bradavicu u usta. Bradavica treba biti duboko u bebinim ustima, jer se na taj način neće pomicati tijekom sisanja.

Ako je potrebno prekidajte bebu više puta dok ne zauzme pravilan položaj za dojenje i ne započne pravilno i ravnomjerno sisati i gutati mlijeko. Općenito, vrijeme dojenja varira od 20 do 30 minuta, a za to vrijeme dojite bebu na jednoj dojci dok ne osjetite da gubi interes, a onda je stavite na drugu dojku. Kod slijedećeg dojenja počnite prvo sa dojkom na kojoj ste prethodno prije završili. U prvim tjednima je dojenje jako često, pa ćete tako možda dojiti i 8 do 12 puta dnevno, a to stvara još čvršću vezu između majke i djeteta.

Obvezno odaberite dobar grudnjak za dojenje koji po mogućnosti treba biti od čistog pamuka, s udobnim naramenicama. Također provjerite da li vam je grudnjak dobre veličine i pazite da vam otvor za dojenje bude dovoljno velik, kako ne bi pritiskao dojku i doveo do začepljenja kanalića.

Svakodnevno se tuširajte, ali ne perite bradavice sapunom, jer ih to isušuje. U areolama postoje mala izbočenja, a to su žlijezde koje proizvode ulje s antiseptikom, pa vam stoga nije potreban sapun. Bradavice svakako osušite prije pokrivanja i izbjegavajte jastučiće koji zadržavaju vlažnost.areola | bradavica | bradavice | sisanje | beba | grudnjak za dojenje | dojenje | dijete |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana