Predavanje profesora emeritusa Zvonimira Janka na IRB-u

Predavanje profesora emeritusa Zvonimira Janka na IRB-u

U srijedu, 17. lipnja 2009. godine s početkom u 14 sati na Institutu 'Ruđer Bošković', održat će se predavanje profesora emeritusa Zvonimira Janka na temu Kako kontrolirati kaos u konačnim p-grupama?.

U srijedu, 17. lipnja 2009. godine s početkom u 14 sati u predavaonici III. krila na Institutu 'Ruđer Bošković', Bijenička 54, prof. dr. sc. Zvonimir Janko, profesor emeritus na Institutu za matematiku pri Sveučilištu u Heidelbergu održat će predavanje na temu Kako kontrolirati kaos u konačnim p-grupama?.

Profesor Janko vrsni je hrvatski znanstvenik i jedan od vodećih matematičara u području teorije grupa u svijetu. Znanstvenu karijeru započeo je u Australiji (Canberra i Melbourne) gdje je u 60-tim godinama prošlog stoljeća izabran za redovitog profesora na Sveučilištu Monash u Melbourneu. U suradnji sa svojim australskim kolegama, 1964. godine dolazi do epohalnoga otkrića - prve Jankove sporadične jednostavne grupe J1. Od 21 otkrivene grupe do danas, počevši s prvom Jankovom grupom, profesor Janko otkrio je ukupno 4, a poznajemo ih kao Jankove sporadične jednostavne grupe Jn. Nakon australskih godina profesor Janko niz godina boravi u Sjedinjenim Američkim Državama na Ohio State University u Columbusu, u jakom središtu istraživanja teorije konačnih grupa, a početkom 70-tih godina, na poziv Sveučilišta u Heidelbergu, vraća se u Europu, gdje nastavlja sa svojim znanstvenim djelovanjem i istraživanjima u području teorije p-grupa o kojima ćete imati prilike čuti više na predavanju na IRB-u.

Svojim je otkrićem konačnih grupa profesor Janko zadužio povijest matematike, a svojim stalnim zalaganjem i posebnom brigom za hrvatske studente zadužio je ne samo svjetsku već i hrvatsku akademsku i znanstvenu zajednicu. Pod njegovim vodstvom izrađene su brojne disertacije u inozemstvu i u Hrvatskoj, a upravo je uz njegovu pomoć brojnim hrvatskim znanstvenicima omogućen boravak na njegovom Institutu za matematiku u Heidelbergu, gdje ih je pratio i vodio u daljnjem znanstvenom radu te im dao potporu i pri dodjeli stipendija. U godinama od 2000. do 2003. profesor Janko držao je predavanja na postdiplomskom studiju Matematičkog odjela PMF-a na kojima je studentima predstavio teoriju p-grupa.

Za izniman doprinos razvoju matematike u jugoistočnoj Europi profesor Janko nedavno je dobio i posebno priznanje najviših njemačkih znanstvenih ustanova (Njemačke rektorske konferencije, Deutsche Forschungsgemeinschaft).

Predavanje profesora Janka prvo je u sklopu ciklusa predavanja Eminentni znanstvenici na IRB-u koji se održava pod pokroviteljstvom ravnateljice Instituta dr. sc. Danice Ramljak.  Ovaj ciklus predavanja jednom mjesečno okuplja znanstvenike Instituta Ruđer Bošković kao i predstavnike šire hrvatske znanstvene zajednice te im pruža priliku da se susretnu s vodećim hrvatskim i svjetskim stručnjacima.istraživanje | predavanja | profesor Zvonimir Janko | profesor |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana