Sanjamo li dok smo pod anestezijom?

Sanjamo li dok smo pod anestezijom?

Snovi tijekom anestezije slični su onima koji se sanjaju tijekom običnog spavanja, uglavnom su ugodni i nisu u svezi s intervencijom, napominju znanstvenici.

Snovi pod anestezijom mogu uznemiriti pacijenta, a neki pacijenti čak pomišljaju kako je taj san dokaz da anestezija nije bila adekvatna. Snovi za vrijeme anestezije, koje opisuju mnogi pacijenti, ne znače da anestezija nije bila adekvatna, odnosno da je njeno djelovanje počelo slabiti prije vremena, tvrde stručnjaci.

Australijski tim znanstvenika proučio je 300 pacijenata na kojima je obavljena kirurška intervencija koja zahtjeva opću anesteziju. Dubina anestezije tijekom intervencije mjerena je pomoću bispektralnog indeksa. Poslije intervencije pacijentima je postavljeno pitanje da li su sanjali za vrijeme operacije, na što je pozitivno odgovorilo 22 % pacijenata.
 
Između tih pacijenata i onih koji nisu sanjali tijekom operacije nije konstatirana nikakva značajnija razlika u prosječnoj vrijednosti bispektralnog indeksa.
 
Konstatirano je da snove za vrijeme operacije češće prijavljuju mlađi ljudi i to muškarci češće nego žene. Osim toga, utvrđeno je da određene vrste anestetika češće izazivaju snove za vrijeme operacije od drugih anestetika. Oni koji su sanjali tijekom operacije u principu su brže otvarali oči poslije intervencije.
 
Snovi tijekom anestezije slični su onima koji se sanjaju tijekom običnog spavanja, uglavnom su ugodni i nisu u svezi s intervencijom, napominju znanstvenici.
 
Njihov zaključak je da snovi tijekom anestezije nastupaju u fazi kad djelovanje anestetika polako počinje slabiti, a organizam je u ranoj fazi buđenja, ali je još u stanju sna. Poruka pacijentima je da ne bi trebali brinuti zbog eventualnih snova koji se mogu javiti tijekom kirurške intervencije.kirurška intervencija | pacijent | snovi | anestezija | anestetik | operacija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana