Grad Rijeka u V. fazi Europske mreže zdravih gradova

Grad Rijeka u V. fazi Europske mreže zdravih gradova

Opći cilj V. faze projekta Europske mreže zdravih gradova uvođenje je teme zdravlja i zdravstvene jednakosti u sve lokalne politike.

Grad Rijeka dobio je potvrdu Svjetske zdravstvene organizacije o primitku u V. fazu Europske mreže zdravih gradova. Uvjete za ulazak u V. fazu ostvarilo je još samo 13 europskih gradova (Belfast, Bursa, Cankaya, Dresden, Helsingborg, Kadikoy, Liverpool, Manchester, Rennes, Seixal, Stoke on Trent, Turku i Udine), a Rijeka je za sada jedini grad iz Republike Hrvatske u mreži odabranih gradova za ulazak u V. fazu.

Opći cilj V. faze projekta Europske mreže zdravih gradova uvođenje je teme zdravlja i zdravstvene jednakosti u sve lokalne politike. Cilj je osigurati da zdravlje i zdravstvena jednakost postanu dio cjelokupne korporativne kulture, a ne isključivo zdravstvene djelatnosti, koja utječe na sve aspekte gradskih politika i aktivnosti.
Svi gradski planovi vezani uz primjerice prijevoz, stanovanje, okruženje, obrazovanje i slično trebali bi biti usmjereni na poboljšanje zdravlja populacije i smanjenje zdravstvene nejednakosti.
Uz to, u V. fazi gradovi će se baviti trima ključnim područjima koja su relevantna za sve europske gradove. Prvo je razvoj grada kao poticajne sredine osjetljive na potrebe svih građana. Drugo je područje poticanje zdravog stila života. Treće je područje razvoj grada sa zdravim socijalnim okruženjem i primjerenim urbanističkim rješenjima i sadržajima.

Kako gradovi potencijalni sudionici V. faze imaju različite probleme i prioritete, u ovoj projektnoj fazi izabrat će određene teme unutar spomenutih područja koje su relevantne za njihove lokalne uvjete, interese i prioritete i kojima se žele posebno baviti kako bi postigli najveći mogući učinak u unapređenju zdravlja svog stanovništva. Izabrat će one teme koje su od osobite važnosti pojedinom gradu i koje za taj grad predstavljaju izazov te koje omogućuju primjenu inovativnih i integriranih javno - zdravstvenih aktivnosti.

Grad Rijeka posebno će se baviti temama promocije zdravog starenja, prevencije zlouporabe alkohola i droga i socijalnim stanovanjem.
Prvi godišnji poslovni sastanak (konferencija) Europske mreže zdravih gradova u V. fazi, upravo se ( od 18. do 21. lipnja) održava u Portugalu pod nazivom „Težimo zdravlju i jednakosti u zdravlju u svim lokalnim politikama“. Na sastanku sudjeluje i delegacije Grada Rijeke predvođena pročelnicom Odjela gradske uprave za zdravstvo i socijalnu skrb gđom Ankicom Perhat.zdravstvena jednakost | Grad Rijeka | Europska mreža zdravih gradova | zdravlje | zdrav život |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana