Emfizem pluća

Emfizem je često posljedica kroničnog bronhitisa, astme i plućne tuberkuloze. Dominantan simptom emfizema pluća je dispneja (otežano disanje) pri naporu.

UZROK NASTANKA

Emfizem je često posljedica kroničnog bronhitisa, astme i plućne tuberkuloze. Ponekad kod starijih ljudi pluća gube elastičnost, pa je to još jedan od uzroka emfizema. Nasljednost se ponekad spominje kao još jedan razlog bolesti. Pušenje je ipak najčešći uzročnik bolesti, i to u 80% slučajeva. Pušači imaju veću sklonost bolestima respiratornog sustava, te često obolijevaju od kroničnog bronhitisa i emfizema, što uzrokuje i veću smrtnost.


SIMPTOMI

Dominantan simptom emfizema pluća je dispneja (otežano disanje) pri naporu, udisanju hladnog zraka i plinova, što u naprednijim stadijima rezultira i dispnejom u stanju mirovanja. Kod pacijenta se javlja i kašalj s oskudnijim iskašljajem. Koža pacijenta je cijanotična (plavkaste boje), prsni koš je proširen i okruglog izgleda, a pacijent je najčešće mršav i često osjeća jaku opću slabost, te gubitak teka.

PRETRAGE I TERAPIJA

Karakteristika emfizema je da pacijent prilikom izdisaja izbacuje znatno manju količinu zraka u prvoj sekundi, nego što je to kod zdrave osobe. Kod pacijenta je potrebno uraditi detaljnu anamnezu, te obaviti sve potrebne radiološke i laboratorijske pretrage, kako bi se utvrdilo da pacijent boluje od emfizema.
Izlječenje emfizema je nažalost nemoguće, ali je moguće kod pacijenta usporiti i zaustaviti napredovanje bolesti. Prvi i osnovni zadatak koji pacijent mora učiniti za započinjanje ispravne terapije je hitan prestanak pušenja.

Važan dio terapije kod emfizema je respiratorna reedukacija. Njen cilj je maksimalno razviti pomoćne izvore trbušnog i dijafragmatskog disanja, a uspjeh je zagarantiran samo ako je pacijent ustrajan. Postoji više tehnika na kojima su zasnovane vježbe disanja, a jedna od njih koja se često rabi je fućkanje.
Korisno je i kod pacijenta raznim lijekovima izazvati podsticaj iskašljavanja ljepljive sluzi. Može se pristupiti i davanju kortikosteroida pacijentu, ali uz veliki oprez, a najčešće se rabi beklometazon.
U slučaju pojave bronhitisa, stanje emfizema se lako pogoršava, te se mora brzo pristupiti interveniranju antibioticima.beklometazon | dispneja | respiratorna reedukacija | emfizem | kronični bronhitis | kašalj | otežano disanje | astma |

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana