Što kada dijete ostaje samo kod kuće?

Što kada dijete ostaje samo kod kuće?

Prije nego ostavite dijete samo kod kuće, najvažnije je dobro ga pripremiti i naučiti pravilima sigurnosti. Roditelji će tada biti sigurniji, a dijete će imati osjećaj kako je dovoljno odgovorno.

Svi zaposleni roditelji u jednom trenutku dolaze u situaciju kada moraju svoje dijete ostaviti samo kod kuće. Roditelji tada strahuju da li je njihovo dijete dovoljno sigurno samo u kući, a onda se taj strah prenosi i na dijete. U tim situacijama neka djeca mogu promijeniti svoje uobičajeno ponašanje.

Kada odlučite da je vaše dijete dovoljno veliko da ostane samo kod kuće, najvažnije je dobro ga pripremiti i naučiti pravilima sigurnosti. Roditelji će tada biti sigurniji, a dijete će imati osjećaj kako mu je povjeren odgovoran zadatak. Iako je dijete bez vašeg nadzora, važno je u svakom trenutku znati sa kim je i što radi.

Većina roditelja brine da li će dijete nakon škole otići pravo doma, zna li rukovati kućanskim aparatima i u nepredviđenim situacijama reagirati bez panike. Ključ rješenja ovih nedoumica je naučiti dijete da vam se uvijek obrati ukoliko ima bilo kakav problem. Svakoga dana odvojite vrijeme samo za dijete i pitajte ga kako je provelo dan, da li mu je netko nepoznat zvonio na vrata i slično. To je idealna prilika u kojoj možete shvatiti da li ga nešto muči. Ako dijete ima strah od samoće, objasnite mu da za to nema razloga i dozvolite mu da upali televizor kada je samo. To će mu pomoći, jer će tako imati osjećaj kako netko ima sa njim u kući.

Slušajte ga bez osuđivanja, mirno razgovarajte sa njim i posavjetujte ga što u određenim situacijama treba raditi. Naglasite mu kako je strogo zabranjeno nepoznatima otvarati vrata i da vam, u slučaju bilo kakvog problema, telefonom javi o čemu se radi. Zajedno se dogovorite i o pravilima. Jasno definirajte kada je vrijeme za učenje, a kada za gledanje televizije ili igranje kompjutorskih igrica. Uvedite pravilo da vam se javi čim stigne iz škole, da ključ od ulaznih vrata nosi na sigurnom mjestu i da nikada ne ostavlja ulazna vrata otključana.

Kada je najbolje vrijeme da dijete počne ostajati samo?
Prema mišljenjima psihologa, djeca predškolskog uzrasta nisu sposobna biti sama, odnosno nije ih sigurno ostavljati bez nadzora. Dijete može ostati samo oko desete godine, ali tek na nekoliko sati.

Kad odlučite da je vrijeme da vaše dijete počne ostajati samo u kući, počnite ga privikavati na to, ali umjereno. U početku ga možete ostaviti u kući dok vi odete do dućana ili nekog drugog mjesta koje je u blizini i gdje se nećete zadržati više od 30 minuta.

Stručnjaci kažu da su djeca tek nakon 13. godine zrela ostati sama kod kuće na duži vremenski period. U tom uzrastu mogu se snaći i pravilno reagirati u neuobičajenim situacijama.

Dijete ostajanjem kod kuće bez nadzora starijih osoba gradi samopouzdanje, osjećaj odgovornosti i vještine praktičnog snalaženja u kući. Ipak, stručnjaci upozoravaju kako vrijeme koje djeca provode sama ne smije biti svakodnevno i predugo. Na taj način gubite kontrolu što vam dijete radi za to vrijeme, a vremenom ste sve manje povezani sa svojim djetetom, pa će tako i prestati tražiti vaše savjete.roditelj | dijete | roditelji | djeca |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana