Manje kalorija za duži život

Manje kalorija za duži život

Istraživanja su pokazala da je smanjenje broja kalorija u prehrani majmuna usporilo njihov proces starenja i odložilo smrt. Studija ukazuje kako bi slična prehrana mogla imati isti učinak i kod ljudi.

Istraživanja su pokazala da je smanjenje kalorija za jednu trećinu u prehrani majmuna usporilo njihov proces starenja i odložilo smrt. Ta studija ukazuje kako bi slična prehrana mogla imati isti učinak i kod ljudi.

Tridesetih godina prošlog stoljeća, znanstvenici su provodili istraživanja kako bi shvatili zbog čega miševi kojima se daje zdrava hrana, s malo kalorija, žive duže od miševa s normalnom prehranom. U najnovijoj studiji, znanstvenici Centra za istraživanje Wisconsin National potvrdili su da majmuni koji u svojoj prehrani konzumiraju ograničeni broj kalorija žive zdravije i duže od onih kojima količina kalorija u prehrani nije ograničena.

Bolesti vezane uz starenje kod majmuna kojima je dozvoljeno jesti što god su željeli, uključuju karcinom, dijabetes, te bolesti srca i krvnih žila. Pojava neke od navedenih bolesti smanjena jeza 50% kod majmuna s kalorijski ograničenom prehranom.

Od početka istraživanja, koje traje od 1989.godine, do sada, 37% majmuna koji su se hranili normalno uginulo je od posljedica bolesti izazvanih starenjem, za razliku od samo 13% majmuna koji su konzumirali trećinu manje kalorija.

Znanstvenici ne znaju zašto ograničenje kalorija produžuje životni vijek, no misle kako se radi o efikasnijoj preradi energije u majmuna koji jedu manje kalorija. Studija nadalje pokazuje da je i kvaliteta života ovih majmuna također poboljšana, a gubitak mišićnog te moždanog tkiva odgođen.

Sada se zasigurno zna da se zdravstvene koristi smanjenja kalorija i njegovo svojstvo oponiranja procesu starenja odnosi i na primate, a to će omogućiti istraživanje mehanizama starenja koji se odnose i na čovjeka.

Razlika u izgledu majmuna koji su bili na niskokaloričnoj prehrani i onih s uobičajenim prehrambenim navikama velika je. Majmuni koji su jeli manje kalorija izgledaju mlađe i zdravije od debljih majmuna zapuštenijeg izgleda čija se prehrana sastojala od normalne količine kalorija.Centar za istraživanje Wisconsin National | starenje | kalorije | kalorija | ljudi | karcinom | bolesti srca i krvnih žila | majmuni | dijabetes | prehrana |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana