U rujnu, 10. jubilarna akcija Terry Fox Run

U rujnu, 10. jubilarna akcija Terry Fox Run

Humanitarna akcija Terry Fox Run ove će se godine po deseti put održati u Hrvatskoj, 20. rujna, na jezeru Jarun. Sudjelovati se može na različite načine: trčati, hodati, rolati ili voziti bicikl.

Humanitarna akcija Terry Fox Run, koju organizira Veleposlanstvo  Kanade i agencija MPG u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom te hotelom The Regent Esplanade, ove će se godine po deseti, jubilarni put održati u Hrvatskoj.

Sama akcija održat će se u nedjelju, 20. rujna, na Jezeru Jarun, a sudjelovati se može na različite načine: trčati, hodati, rolati, voziti bicikl...
Cilj ove akcije jest sakupljanje sredstva za istraživanje raka u Hrvatskoj kao i pomoć oboljelima od te opake bolesti. Prikupljeni novac ovaj put bit će doniran Institutu Ruđer Bošković, a pozivom na Metronetov humanitarni broj 060 800 400 građani već danas mogu postati dijelom međunarodnog „Maratona nade“ i donirati 2,44 kune za borbu protiv raka.

Interes građana, ali i tvrtki-donatora za humanitarnu trku Terry Fox Run svake je godine sve veći, što rezultira sve višim iznosima prikupljenih sredstava. Tako je na prvom izdanju 2000. godine prikupljeno skromnih 11.000 kuna da bi ukupni iznos donacija prošle godine iznosio respektabilnih 600.000 kuna koje su dodijeljene bolnici Sestara Milosrdnica u Zagrebu te Mediteranskom institutu za istraživanje života - MedILS u Splitu. U proteklih devet izdanja prikupljeno je više od 3 milijuna kuna, a organizatori se nadaju da će, unatoč gospodarskoj krizi, ova godina biti najuspješnija dosad.

„Pozivam sve građane Zagreba i Hrvatske da se pridruže na 10. godišnjici trke Terry Fox Run, gdje će svojim sudjelovanjem na jezeru Jarun, te svojim donacijama za istraživanje raka u Hrvatskoj moći odati počast osobi koja je istovremeno bila sjajan sportaš i žrtva raka“, poručio je veleposlanik Kanade u Republici Hrvatskoj Thomas Marr.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no, nažalost, trku nije uspio završiti jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini.

U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju i pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.rak | humanitarna akcija | borba protiv raka | istraživanje raka | Terry Fox Run |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana