Matične stanice iz Hrvatskog registra spašavaju život

Matične stanice iz Hrvatskog registra spašavaju život

U hrvatskom Registru pronađen prvi HLA podudarni donator matičnih stanica, koji će spasiti život pacijenta iz Austrije, oboljelog od leukemije.

Nakon dvije godine napornog rada Zaklade Ana Rukavina, objavljena je velika vijest da je pronađen prvi podudarni darivatelj matičnih stanica iz hrvatskog Registra za spas nečijeg života.

Do danas se u Registar upisalo 33.000 potencijalnih darivatelja koštane srži, preko 1.000 donatora matičnih stanica krvi iz pupkovine, a HLA  tipizirano je 12.102 darivatelja.
Matične stanice dobrovoljnog darivatelja krvi spasit će život pacijentu iz Austrije, čime je ispunjena i misija Zaklade Ana Rukavina.

Pročelnik Hrvatskog registra dobrovoljnih darivatelja koštane srži i medicinski direktor Zaklade Ana Rukavina Mirando Mrsić, rekao je danas na konferenciji za novinare da je u Hrvatskom registru pronađen  prvi HLA podudarni donator matičnih stanica, koji će spasiti život pacijenta oboljelog od leukemije, a riječ je o nesrodnom donatoru.
Gospodin Mrsić je dodao da svi oboljeli od leukemije, iz cijelog svijeta, mogu potražiti darivatelja u Hrvatskoj, ukoliko im koštanu srž ne mogu dati najbliži krvni srodnici.
To je velika vijest za hrvatsko zdravstvo, jer znači da ono ide u korak s najrazvijenijim zemljama svijeta u borbi protiv malignih bolesti.

Dražen Jurković, državni tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi, potpisao je odobrenje za izvoz matičnih stanica u Austriju, u ime ministra Darka Milinovića. Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi je tijekom ove godine poduprlo rad Zaklade Ana Rukavina s 4,5 milijuna kuna, dok je prošle godine taj iznos bio 9 milijuna kuna.

Upraviteljica Zaklade Marija Rukavina istakla je da se donacijom matičnih stanica oboljeloj osobi u Austriji ostvarila i želja njezine pokojne kćeri Ane te da je to odlična vijest. Sav se trud koji smo uložili isplati ako se spasi samo jedan ljudski život, rekla je gospođa Rukavina i zahvalila svima koji na bilo koji način podupiru rad Zaklade.Zaklada Ana Rukavina | donator | HLA | Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja koštane srži | leukemija | koštana srž | matične stanice |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana