Produžavanje nogu

Produžavanje nogu

Svakodnevnim okretanjem vijaka u protezi, slomljene kosti se udaljavaju za milimetar dnevno. Proces je izrazito bolan, ali nakon zahvata pacijenti mogu dobiti i do 5 cm duže noge.

Djevojka, 23 godine, hoda na štakama po hodnicima jedne klinike u Rusiji. Izgleda kao da se oporavlja od teške prometne nesreće. Iz njenih nogu vire metalne igle povezane metalnim protezama koje ih učvršćuju. Ali, ovo sve to nije posljedica prometne nesreće, već je ovakvo stanje izbor pacijentice. Ona želi produžiti noge.

Pacijentica kaže da je produžavanje nogu izrazito kompliciran, težak i dugotrajan proces, ali kada je vidjela prve rezultate poželjela je nastaviti dalje i odlučiti se za još jedan zahvat produžavanja nogu. Proces produžavanja je trajao 9 mjeseci i koštao je 16.000 funti.

Operacija podrazumijeva provlačenje metalnih žica kroz noge, koje lome kost, a zatim polako razdvajaju slomljene kosti. Vremenom praznina između dva dijela zarasta, produžavajući kost. Svakodnevnim okretanjem vijaka u protezi, slomljene kosti se udaljavaju za milimetar svakog dana. Proces je izrazito bolan, ali nakon zahvata pacijenti mogu dobiti i do 5 cm duže noge.

Lomljenje zdravih nogu na ovaj način povlači za sobom pitanje o tome da li su ovakve operacije u skladu sa medicinskom etikom.
Ako je moguće operativnim putem promijeniti oblik i veličinu nosa, brade, spolnog organa ili grudi, zašto ne i dužinu nogu?

Prije svake operacije produžavanja nogu liječnici dugo razgovaraju sa pacijentom i nakon tih razgovora se odlučuje da li je pacijent kandidat za ovu vrstu operacije ili ne. Postoje pacijenti kojima se operacija odbija jer psiholozi smatraju kako takvi pacijenti imaju psihološki poremećaj koji trebaju liječiti, a ne raditi ovakve vrste operacija.kosti | produžavanje nogu | operacija | kost | operativni zahvat | noge |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana