Opekline

U slučaju opeklina kod djece i osoba starijih od 60 godina obvezno treba otići liječniku, dok odrasle osobe manju opekotinu mogu liječiti i same, ali samo ako znaju kako to mogu ispravno uraditi.

Koji je najbolji savjet za slučaj opekline? Gasite vatru! Kada vam se dogodi da golom rukom dotaknete zdjelu u pećnici ili vas zbog podizanja poklopca pogodi vrela para, morate brzo ugasiti vatru. To ne radite nikako starim narodnim receptima, kao što su posipanje opekline medom ili mazanjem maslacem ili octom. Tako možete samo pogoršati situaciju.

Opeklinu treba polijevati hladnom vodom, ako je ozljeda nastala dodirom, a ako vas je opekla na primjer vrela juha ili nešto slično, onda prvo morate skinuti dio odjeće kojim je koža prekrivena, pa tek onda staviti opeklinu pod hladnu vodu.
U slučaju opekline koja zahvaća veći dio tijela i ako se odjeća zalijepila za opeklinu, onda obvezno pozovite hitnu pomoć i tada će vas stručno medicinsko osoblje uputiti što raditi dok ne stigne pomoć.

U slučaju opeklina kod djece i osoba starijih od 60 godina i za manje opekline bi trebalo otići liječniku, dok odrasle osobe manju opeklinu mogu liječiti i same, ali samo ako znaju kako to mogu ispravno uraditi.

Nakon što ste ohladili opeklinu, nježno je zamotajte sterilnom gazom i ostavite tako naredna 24 sata. Nakon tog vremena operite nježno ranu sapunom i vodom ili nekom otopinom koju vam mogu preporučiti u ljekarni. Ranu opet pokrijte sterilnom gazom  i održavajte tako stalno čistom i suhom.

Tri dana nakon nastanka opekline, možete je njegovati kremom od aloje ili nekom drugom kremom za zarastanje koju vam preporuči farmaceut. Ako se na površini rane pojave mali balončići, ne dirajte ih, a ako se dogodi da neki od njih pukne, očistite to mjesto, namažite kremom i pokrijte gazom.

Sami možete liječiti isključivo opekline prvog i drugog stupnja, dok se za teže opekline morate javiti liječniku.
Opekline prvog stupnja su blaže opekline od sunca ili vrele vode, crvene i pomalo bolne.
Opekline drugog stupnja su jače opekline od sunca, vrele tekućine ili dodirivanja vrelih predmeta. On se bolnije od opeklina prvog stupnja i moguća je pojava mjehurića na koži.
Opekline trećeg stupnja najčešće uzrokuju kemikalije, električna struja ili kontakt sa vrućim predmetom i one su bijele ili tamnosive boje, te zahtijevaju liječničku pomoć.

Za svaku opeklinu za koju niste sigurni kojem stupnju pripada ili se nalazi na području oko očiju, stopala, zdjelice ili lica, obvezno se obratite liječniku.gaza | sunce | hladna voda | opekline | opeklina | opekline od sunca | koža | voda |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana