Anemija povećava rizik od smrti

Anemija povećava rizik od smrti

Niske vrijednosti eritrocita u krvi starijih osoba, neovisno o drugim bolestima od kojih boluju, predstavljaju čimbenik koji povećava rizik od smrti.

Voditelj istraživanja Vendi den Elzen iz Medicinskog centra Univerziteta u Leidenu kaže: „Anemija je već od ranije dovođena u svezu s većim rizikom od smrti, ali nije bilo potpuno jasno da li je uzrok bila samo anemija ili neka kronična bolest koja je često prati“.
Uloga eritrocita je prenositi kisik kroz krv, od pluća do drugih tkiva u tijelu.

Nizozemski tim analizirao je podatke o 562 osobe, stare najmanje 85 godina, od kojih je na početku istraživanja samo nešto više od četvrtine imalo problema sa anemijom.

Tijekom 5 godina praćenja osoba obuhvaćenih istraživanjem, kod još jedne četvrtine se razvila anemija za koju su znanstvenici utvrdili da povećava rizik od smrti i poteškoće u obavljanju svakodnevnih aktivnosti starih osoba.

Komentirajući ovo istraživanje, inozemni stručnjaci koji nisu učestvovali u njoj, ističu kako tek treba sa sigurnošću utvrditi da li anemija sama od sebe povećava smrtnost kod starih osoba, kao i da li liječenje anemije kod takvih osoba produžava život i poboljšava svakodnevno funkcioniranje.anemija | tkiva | eritrociti | krv |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana