Prvi slučaj žene zaražene "majmunskom sidom"

Prvi slučaj žene zaražene "majmunskom sidom"

Nova vrsta virusa otkrivena je u Francuskoj, kod žene podrijetlom iz Kameruna, tijekom uobičajenih pretraga. Žena negira kontakt sa majmunima, kao i korištenje njihovog mesa u prehrani.

U Francuskoj je zabilježeno inficiranje čovjeka "majmunskom sidom". Znanstvenici su otkrili da je 62-godišnja pacijentica zaražena novom vrstom HIV virusa. Pronađena je podvrsta virusa koji ima više sličnosti sa majmunskim virusom imunodeficijencije, nego sa poznatim ljudskim vrstama HIV-a.

Nova vrsta virusa otkrivena je u Francuskoj, kod žene podrijetlom iz Kameruna, tijekom uobičajenih viroloških pretraga. Daljnja istraživanja osobina virusa su pokazala njegove sličnosti sa podvrstom virusa imunodeficijencije majmuna (SIDA kod majmuna), koji se sreće kod gorila.

Prije preseljenja u Francusku, pacijentica je živjela u predgrađu kamerunskog glavnog grada, Jaunde. Žena negira kontakt sa majmunima, kao i korištenje njihovog mesa u prehrani. Po njenom mišljenju HIV-om se zarazila u kontaktu sa čovjekom.

Laboratorijskim istraživanjima je utvrđeno da novootkrivena vrsta virusa može živjeti u kulturi ljudskih stanica. Jedan od istraživača dr. David Robertson sa Univerziteta Manchester izjavio je da je to prvi registrirani slučaj zaraze HIV-om od primata koji nije čimpanza. Po njegovom mišljenju ovo otkriće potvrđuje kontinuiranu evoluciju HIV virusa i njegovu sposobnost prenosa među primatima, uključujući i čovjeka.

Profesor Paul Sharp sa Univerziteta Edinburgh pretpostavlja da se novootkrivena vrsta virusa širila sa čimpanza na gorile. On dodaje da su postojeće različitosti virusa omogućile da on ostane neotkriven pri standardnim testovima na HIV. Kod pacijentice nisu prisutni simptomi bolesti pa tako prof. Sharp zaključuje da nova vrsta ne može dovesti do očitovanja HIV infekcije kod ljudi.

Grupa znanstvenika sa Univrziteta Alabama ima drugo mišljenje. Oni su izjavili da su tijekom dugogodišnjih istraživanja čimpanza u nacionalnom parku Tanzanija primijetili da osobe zaražene majmunskim virusom imunodeficijencije mogu oboljeti od bolesti slične ljudskom HIV-u.gorila | čimpanza | majmun | čovjek | virus | HIV | SIDA |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana