Dijeta u trudnoći

Dijeta u trudnoći

Umjereno povećanje tjelesne težine trudnice je znak zdrave trudnoće. Međutim, što predstavlja umjereno povećanje tjelesne težine trudnice?

Prehrana vaše bebe počinje devet mjeseci prije nego što se rodi. Hrana koju vi jedete, važna je i za njen razvoj. S obzirom da je trudnicama potreban veći dnevni unos kalorija, a masnoće su također važna komponenta, dijeta nije preporučljiva ni u kom obliku. Ipak, često se dešava da buduće mame pokušavaju smanjiti unos hrane, kako bi "ostale u dobroj formi". To nikako nije dobro. Jer, neophodno je da žena tijekom trudnoće dobije određeni broj kilograma. Povećanje težine ide najviše na: težinu bebe, posteljicu, plodnu vodu i povećanje tekućine u organizmu trudnice.

S druge strane, teorija kako treba „jesti za dvoje“ tijekom trudnoće je velika zabluda, koja može rezultirati prekomjernim povećanjem tjelesne težine. Žene koje su sklone pretilosti, moraju biti oprezne. Ali, čak i pretile trudnice moraju povećati kalorijski unos, ali oprezno i pod kontrolom liječnika.

Vašoj bebi je potrebna adekvatna prehrana, a to ovisi o tome što vi jedete. Ako unosite manje proteina, beba može biti čak i pothranjena, ali i imati i druge, ozbiljne probleme. Neke dijete umanjuju unos željeza, folne kiseline i drugih važnih vitamina i minerala, pa to može zakomplicirati trudnoću, pa čak dovesti i do prijevremenog porođaja ili spontanog pobačaja.

Umjereno povećanje tjelesne težine trudnice je znak zdrave trudnoće. Međutim, što predstavlja umjereno povećanje tjelesne težine trudnice? To prije svega ovisi o težini žene prije trudnoće. Žene koje su imale optimalnu tjelesnu težinu, trebale bi tijekom trudnoće dobiti od 10 do 17 kilograma, dok žene koje su imale smanjenu tjelesnu težinu prije trudnoće mogu dobiti i do 20 kilograma i ne trebaju se zabrinjavati zbog toga. Žene koje su prije trudnoće imale povećanu tjelesnu težinu bi trebale tijekom trudnoće dobiti od 7 pa do najviše 12 kilograma.

Tijekom prvog tromjesečja, ukupno povećanje težine može biti ukupno do 2,5 kilograma, dok tijekom trećeg tromjesečja može iznositi 0,5 kilograma tjedno. Za ukupno povećanje težine tijekom trudnoće, povećanje kalorijskog unosa iznosi 300-500 kilokalorija dnevno. I neophodno je da one potječu od nutritivno kvalitetne hrane, a nikako od loše hrane i slatkiša.

Unos kalcija treba povećati tijekom trudnoće, pa je dobro da dio dodatnih kalorija potječe od mlijeka i mliječnih proizvoda. Mali ali česti obroci, koji će ujedno i spriječiti mučninu i žgaravicu, vrlo su poželjni. Uz prehranu trudnica treba biti i u dobroj formi, dovoljno se kretati i biti što više u prirodi i na čistom zraku.folna kiselina | kalorije | dijeta | željezo | hrana | porođaj | prehrana | trudnoća: trudnica: beba | prijevremeni porođaj | spontani pobačaj |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana