Liječenje astme

Znanstvenici su utvrdili da vitamin D poboljšava respiratornu funkciju kod osoba koje boluju od astme i kroničnog bronhitisa.

Istraživanja provedena u zadnjih nekoliko godina, ukazuju da je vitamin D mnogo važniji no što se mislilo. Većina ljudi nema u organizmu dovoljno vitamina D. Nedostatak tog vitamina se povezuje sa nastankom astme. Znanstvenici su utvrdili da vitamin D poboljšava respiratornu funkciju osoba koje boluju od astme i kroničnog bronhitisa. To je posljedica usporavanja proliferacije glatkih mišićnih stanica dišnih putova.

U eksperimentu sa stanicama zdravih i oboljelih od astme, Kalcitriol, koji predstavlja oblik vitamina D, smanjuje stvaranje čimbenika rasta, koji uzrokuje proliferaciju glatkih mišićnih stanica. Proliferacija mišićnih stanica je nepovratni proces koji omogućava veće suženje dišnih putova, tako da trajno pogoršava funkciju pluća.

Znanstvenici su za eksperiment koristili stanice 12 osoba i promatrali utjecaj Kalcitriola i Deksametazona, koji se često koristi u liječenju astme. I ako je Deksametazon učinkovito sredstvo, on malo utječe na rast stanica glatkih mišićnih stanica dišnih putova.

Efekt Kalcitriona ovisi od dozi vitamina. Sada znanstvenici planiraju provesti istraživanje na pacijentima oboljelim od teških oblika astme. Smatraju da će Kalcitriol zahvaljujući svom jakom protuupalnom postati važno sredstvo u liječenju astme, uključujući i oblike koji slabo reagiraju na liječenje kortikosteroidima. U tijeku su istraživanja koja trebaju pokazati da li korištenje suplementa vitamina D, kod male djece, mogu spriječiti nastanak astme.

Znanstvenici su utvrdili mehanizam djelovanja Kalcitriola na proliferaciju glatkih stanica. On se sastoji u sprječavanju aktivacije bjelančevina odgovornih za životni ciklus stanice. Oni su proveli istraživanje kako bi utvrdili da li se Kalcitriol može koristiti kod kronične opstruktivne bolesti pluća. Po njima vitamin efikasno smanjuje produkciju medijatora upale, Citokina, kod tog oboljenja. Kalcitriol može umanjiti suženje dišnih putova, što uzrokuje tegobe kod astme.Deksametazon | bolesti pluća | kronični bronhitis | pluća | astma | Kalcitrion | dišni putovi | vitamin D | Citokin |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana