Za zdravija stopala

Za zdravija stopala

Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmjeriti razvoj stopala. Cipelice treba ostaviti za period kada dijete prohoda. Ali, neka i tada dijete što više hoda bosonogo i jača stopala.

Sva djeca se rađaju s ravnim stopalima i to nije razlog za brigu. Ipak, ako se stopala ne uzdignu do šeste godine, može se govoriti o ravnom stopalu kao problemu koji treba rješavati. Da ne bi do toga došlo, iskoristite lijepo vrijeme i pustite dijete da se šeće bosih nogu.

Evo još nekoliko savjeta i vježbi koje će pomoći da se stopala vašeg djeteta razviju kako treba.


Jačanje muskulature stopala:

- potičite dijete da bosonogo što češće hoda po prirodnim podlogama (trava, zemlja)
- potičite dijete na sportske aktivnosti
- spriječite razvoj pretilosti
- vježbajte djetetovu ravnotežu (hodanje po užetu ili gredi)
- neka dijete vježba hvatanje sitnih predmeta raznog oblika nožnim prstićima
- jedna od korisnih vježbi je hod na prstima, na petama, te po vanjskoj strani stopala


Vježbe

Dijete sjedi na stolici, a stopala su na podu. Zamolite dijete da palcem lijeve noge dotakne koljeno desne noge i da spušta lijevu nogu po desnoj sve do palca desne noge. Zamijenite nogu. Vježbu ponovite po pet puta sa svakom nogom.
Igrajte se igre „noć-dan“, ali igru upotpunite sa dva zadatka. Svaki put kad je potrebno čučnuti, pripazite da se pete ne odižu od podloge, a kada treba ostati u zraku, neka se podigne na prste.
Neka dijete održava ravnotežu stojeći na većoj ili manjoj lopti. Sve vrijeme ga pridržavajte i pazite da se ne povrijedi.


Obuća

Za zdravlje stopala važno je paziti na obuću koja može usmjeriti razvoj stopala. Prvi susret s cipelicama treba ostaviti tek kada dijete prohoda. Ali, i tada se trudite da dijete što više hoda boso i tako ojačava stopala. Puzanje, ustajanje i prvo koračanje olakšajte djetetu tako što ćete mu obući čarape s gumenim pojačanjima na tabanima koja će spriječiti klizanje.dijete | stopalo | ravni tabani | obuća | stopala | taban | djeca | tabani |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana