Manjak vitamina D - opasnost po zdravlje

Manjak vitamina D - opasnost po zdravlje

Zdravlje kostiju ovisi o vitaminu D. On apsorbira kalcij u našem tijelu i pomaže da on dopre do kostiju. Manjak tog vitamina rezultira slabim kostima, a kad su kosti slabe, lako se savijaju i lome.

Znanstvenici već desetljećima znaju da manjak vitamina D uzrokuje rahitis i druga oboljenja kostiju. U novije vrijeme otkrivena je i povezanost niske razine vitamina D u tijelu s nizom drugih bolesti kao što su neki oblici raka. Ljudsko tijelo stvara vitamin D izlaganjem sunčevom svijetlu. Ipak, neka od najsunčanijih područja u svijetu bilježe najvišu stopu nedostatka vitamina D. Nekoliko je čimbenika koji doprinose opasno niskoj razini vitamina D u krvi, u zemljama Srednjeg Istoka, Afrike i Azije.
Zdravlje kostiju ovisi o vitaminu D. Vitamin D apsorbira kalcij u našem tijelu i pomaže da on dopre do kostiju. Manjak tog vitamina rezultira slabim kostima, a kad su kosti slabe, lako se savijaju i lome.

Dobiti dovoljno vitamina D relativno je jednostavno. Glavni je izvor sunčevo svjetlo. Vitamin D proizvodimo pod utjecajem ultraljubičastih zraka koje dobivamo od sunčeva svjetla. Organizam ga stvara u koži. Ali, prema nedavnom izvještaju Međunarodne zaklade za osteoporozu, neka od najsunčanijih područja svijeta imaju najveću stopu manjka vitamina D. Rezultat je to ispitivanja koje je Zaklada provodila tijekom tri desetljeća. Nedostatak vitamina D, globalni je fenomen, ali u nekim zemljama taj je problem posebno izražen, u Indiji, primjerice i Libanonu. Gotovo 80% gradskog stanovništva u tim zemljama pati od značajnog nedostatka vitamina D. Oni koji žive blizu ekvatora rjeđe pate od nedostatka vitamina D. Da bi tijelo dobilo potrebnu količinu vitamina D, znanstvenici preporučaju više vremena provedenog na suncu. Ali postoje i drugi čimbenici koji utječu na nedostatak vitamina D, kao što su pigmentacija kože, manje aktivnosti na otvorenome, veća površina kože pokrivena odjevnim predmetima.

U srednjeistočnim zemljama, veliki broj ljudi nosi tradicionalnu, konzervativnu odjeću. Žene, pak, modernijih nazora, koje tu odjeću ne nose, rabe puno zaštitnih krema. Čak i zaštitni faktor tako nizak kao što je šest ili osam u tim preparatima može potpuno spriječiti sposobnost kože da stvara vitamin D. To i jeste jedan od razloga zašto žene općenito imaju manje razine vitamina D. Manjak tog vitamina izaziva novu zabrinutost. Novija medicinska otkrića ukazuju na opasnost puno veću nego što se mislilo do sada. Ono čega nismo bili svjesni do prije desetak godina, to je da vitamin D može smanjiti opasnosti od mnogih kroničnih bolesti, od dijabetesa, multiple skleroze, reumatoidnog artritisa, zaraznih bolesti, a može smanjiti i opasnosti od srčanog i moždanog udara, i što je najvažnije od smrtonosnih oblika raka.

Vitamin D je moguće dobiti i pravilnom prehranom. U SAD i nekim drugim zemljama, nekim prehrambenih proizvodima dodaje se vitamin D. Ali to nije dovoljno. Znanstvenici su otkrili da se u pacijenata koji nemaju dovoljno vitamina D rak brže širi te da je kod njih veća stopa smrtnosti od raka. Djeci je potrebno tisuću međunarodnih jedinica dnevno, a adolescentima i odraslima dvije tisuće.rak | moždani udar | reumatoidni artritis | dijabetes | koža | vitamin D | kosti | rahitis | sunce | kalcij | srčani udar | osteoporoza | multipla skleroza |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana