Vještački ljudski mozak stiže za 10 godina

Vještački ljudski mozak stiže za 10 godina

„Nije nemoguće stvoriti vještački ljudski mozak i mi to možemo učiniti tijekom slijedećih deset godina.“, tvrdi profesor Markram.

Kompletan i funkcionalan, vještački ljudski mozak mogao bi biti stvoren tijekom slijedećih deset godina, tvrde znanstvenici koji rade na projektu „Plavi mozak“. Projekt je pokrenut prije 4 godine sa ciljem razrješenja tajne mozga i pomoći u pronalasku načina liječenja mentalnih bolesti.

Profesor Henry Markram, ravnatelj projekta „Plavi mozak“ već je simulirao pojedine dijelove mozga kod miševa, a na nedavno održanoj konferenciji u Oxfordu objasnio je da bi vještački ljudski mozak imao svrhu detaljnog istraživanja bolesti.
„Nije nemoguće stvoriti vještački ljudski mozak i mi to možemo učiniti tijekom slijedećih deset godina.“, tvrdi profesor Markram.

Projekt je započet 2005. godine, a tim stručnjaka koji se bavi ovim revolucionarnim eksperimentom namjerava se najprije fokusirati na neokorteks. Da bi došli do stupnja na kojem su sada, profesor Markram i njegovi suradnici su posljednjih 15 godina proučavali funkcije mozga.
„Morali smo opisati i otkriti pravila kojima se obavlja komunikacija, kao i način na koji su dijelovi mozga povezani.“, objašnjava profesor Markram.

Da bi model mozga napravili realnim, članovi tima su na superračunalu stvorili njegov trodimenzionalni model.
„Potreban nam je jedno računalo da bismo napravili sve kalkulacije za jedan neuron. Znači da bi nam bilo neophodno 10.000 računala. Umjesto toga, iskoristili smo IBM mašinu sa 10.000 procesora.“, kaže profesor Markram.Henry Markram | Plavi mozak | mozak | vještački ljudski mozak | mentalne bolesti | neuron | neokorteks |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana