Prva simulacija operacije otklanjanja tumora na mozgu

Prva simulacija operacije otklanjanja tumora na mozgu

Koristeći tehnologiju razvijenu zajedničkim radom u nekoliko instituta, znanstvenici prvo poduzimaju složeno skeniranje pacijentovog mozga, uključujući anatomiju i oboljele dijelove.

U Kanadi je prvi put u svijetu izvršena virtualna simulacija otklanjanja tumora na mozgu pacijenta. Riječ je o operaciji u kompjuteriziranom okružju pri čemu je skeniran mozak pacijenta i potom, na dobivenom uzorku izvršena probna operacija.

Prvu simulaciju operacije te vrste izvršio je neurokirurg David Clark u jednom znanstveno-medicinskom centru u Kanadi. Koristeći tehnologiju razvijenu zajedničkim radom u nekoliko instituta najveće kanadske znanstveno-istraživačke ustanove za kreiranje realističnog okružja znanstvenici prvo poduzimaju seriju složenih skenerskih snimanja pacijentovog mozga, uključujući anatomiju i oboljele dijelove.

Potom se dobiveni snimci ubacuju u simulator i stvara trodimenzionalna slika cijelog mozga i potom vrši virtualno odstranjivanje tumora pri čemu neurokirurg ima mogućnost dodirivanja tkiva i obavljanja drugih radnji, kao tijekom stvarne operacije koja se kasnije izvodi po istom postupku.

Prvi simulator moždanih operacija uvjetno se može usporediti sa simulatorom letenja. Kao što letački simulator služi obuci pilota i boljoj sigurnosti putnika, tako će i zdravstveni služiti obuci neurokirurga, sigurnosti pacijenata i uspješnosti operacija.operacija | neurokirurg | tumor na mozgu | mozak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana