Čili

Čili papričice sadrže jedan sastojak koji bi mogao biti koristan za smanjenje bola nakon kirurške intervencije, tvrde znanstvenici iz Danske.

Čili je plod različitih tropskih vrsta paprike s vrlo sitnim plodovima koji se suše i melju u prah. Čili papričice su duge oko 4 centimetra, žute, zelene ili crvene boje, a imaju izrazito ljut okus. Postoji nekoliko vrsta čili paprika kod kojih su nakon njenog konzumiranja zabilježeni i smrtni slučajevi.

Naziv čili potiče od španjolske riječi, budući da su je Španjolci donijeli u Europu. Čili je izvanredno oštrog okusa, pa je dvadesetak puta jači od obične ljute paprike. Okus mu je, međutim, manje aromatičan i pikantan, boja mnogo bljeđa. Glavni sastojak koji mu daje specifičnu ljutinu je kapsaicin, sastojak koji, pokazalo se, snižava razinu kolesterola i triglicerida u krvi, sprečava zgrušavanje krvi, jača imunitet i ima afrodizijačka i antibakterijska svojstva. Upotrebljava se najčešće kao začin za jela od povrća, pikantne umake, namaze, kao dodatak kravljem siru, a važan je sastojak i popularnih meksičkih jela. Može se kombinirati i sa slatkim namirnicama.

Čili papričice sadrže jedan sastojak koji bi mogao biti koristan za smanjenje bola nakon kirurške intervencije, tvrde znanstvenici iz Danske. Osjećaj utrnulosti izaziva živčani fiber koji kapsaicin u čili papričicama aktivira, tako da fiber ne može sagorjeti ili provesti bol koji se normalno osjeća.

Kako bi se oslobodili bola, oboljeli od artritisa već koriste kreme s kapsaicinom. Danski znanstvenici su otišli i korak dalje. Ubrizgali su pacijentima kapsaicin, zatvorili ranu i promatrali pacijenta slijedeća 4 tjedna. Ispostavilo se da je tretman donio odlične rezultate.

Za sve ljubitelje čili papričica s naših prostora uskoro bi se u prodaji trebao pojaviti najljući čili na svijetu. Ako ste ludi za začinima koji vam tjeraju suze na oči, ne brinite, od ovoga nećete samo plakati. Vjerojatno ćete udarati glavom o pod. Paprika je navodno toliko da uzgajivači tvrde da je žestoka toliko da njeno branje zahtijeva nošenje gas-maski i rukavica.

Na kraju napominjemo da je svježa čili paprika vrlo bogata vitaminima C i A. Vitamin C pomaže organizmu u obrani od infekcija, a vitamin E je važan za zaštitu crvenih krvnih zrnaca.vitamin C | infekcija | vitamin E | paprika | čili papričice | crvena krvna zrnca | kapsaicin | kolesterol | imunitet | čili |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana