Loše navike vode do gubitka zubi

Loše navike vode do gubitka zubi

Dokazano je da bolesti zubi uzrokuju mnoga teška oboljenja, a kod nas se zubi peru ujutro kada to u stvari predstavlja više estetsku potrebu nego zdravstvenu.

Osim nedostatka novca, što većina ispitanika ističe kao glavnog krivca za svoje loše zube, tu su loše navike. Istraživanja pokazuju da 60% stanovništva ne pere zube svakoga dana. Samo 40% stanovnika pere zube jednom ili više puta dnevno. Također, iz godine u godinu smanjuje se broj odraslih osoba koje redovito odlaze stomatologu. Bezubim stanovnicima najčešće nije neugodno smijati se široko otvorenih usta. U svijetu se kod stomatologa odlazi zbog parodontologije, karijesa, estetskih i funkcionalnih problema vezanih za gubitak zubi, dok se kod nas većina stanovnika odlučuje na odlazak stomatologu samo kada su primorani na to jakim bolovima.

Srednji društveni sloj i siromašni odlaze kod zubara samo kada moraju, dok oni malo imućniji češće odlaze zubaru. Manjak pacijenata u stomatološkim ordinacijama osjeća se osobito tijekom ljeta i jeseni, jer tada ljudi imaju dodatne troškove kao što je godišnji odmor i početak školske godine.

Pacijenti u najvećem broju slučajeva ne vode računa o zubima, ne peru ih, imaju loše navike, štede na pastama za zube i četkicama, a veliki problem je i što pored upozorenja stomatologa jednu četkicu za zube koriste godinama.

Stomatološki pregled trebalo bi da otpočne majka sa bebom u stomaku, a nakon rođenja djeteta trebalo bi da to postane redovita obveza. Dokazano je da bolesti zubi uzrokuju mnoga teška oboljenja, a kod nas se zubi peru ujutro kada to u stvari predstavlja više estetsku potrebu nego zdravstvenu.
Jutarnje pranje zubi nikada ne može da namiriti štetu nastalu tijekom noći, ako se zubi ne operu prije spavanja. Najbolje je zube prati nakon svakog obroka.stomatolog | zubi | zubar | paradontologija | pasta za zube | karijes | četkica za zube |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana