Liječite se bojama

Liječite se bojama

Ako se osjećate loše i bezvoljno neka u vašoj blizini bude nešto crvene boje, jer će da vam dati potrebnu energiju i snagu, pojačati osjećaj optimizma i potaći vas na akciju.

Još u starim civilizacijama bilo je poznato da boje liječe. Smatralo se da one uspostavljaju ravnotežu duše i predstavljaju važan čimbenik u liječenju mnogih bolesti.
Suvremeni znanstvenici smatraju da liječenje bojama predstavlja jednu od najperspektivnijih i najefikasnijih metoda liječenja. Oni tvrde da mozak shvaća boje isto kao želudac hranu, pa kao što naš organizam povremeno traži neku vrstu hrane, tako su mozgu potrebne i određene boje.


Crvena

Povećava energiju, libido i seksualnost, poboljšava krvnu sliku, normalizira protok krvi i razmjenu tvari u organizmu. Također, umanjuje tugu i negativne emocije i jača psihu. Ali i tijelo reagira na crvenu boju, pa se tako crvena boja koristi u liječenju paralize, promrzlina i raznih upala u organizmu. Ali, pretjerano korištenje crvene boje može izazvati razdražljivost i dovesti do pogoršanja bolesti.
Ako se osjećate loše i bezvoljno neka u vašoj blizini bude nešto crvene boje, jer će da vam dati potrebnu energiju i snagu, pojačati osjećaj optimizma i potaći vas na akciju. U slučaju da vam se stalno spava i da se brzo umarate u neposrednoj blizini neka vam budu crvene ruže, slika crvenih tonova ili crveni fascikl. To će vam poboljšati raspoloženje i poveća radnu sposobnost. Ali, budite oprezni sa crvenom  bojom. Ako patite od povišenog krvnog tlaka može pogoršati stanje i izazvati razdražljivost.


Narančasta

Pomaže nam pobijediti umor, depresiju i strah. Koristi se u terapiji bolesti probavnih organa, bubrega i mokraćnog mjehura, te pospješuje rad nadbubrežnih žlijezda. To je i boja akcije, entuzijazma i slobode, pa pomaže u obnavljanju životne energije. Osobe koje imaju problema sa endokrinim sustavom, plućima i srcem trebale bi stalno biti okružene predmetima narančaste boje. Narančasta boja pozitivno djeluje i na žene u periodu menopauze jer dovodi hormone u ravnotežu. Ona, također pomaže i u liječenju psihičkih problema i depresije.


Žuta

Povećava koncentraciju i pozornost, poboljšava raspoloženje i pamćenje. Asocira nas na sunce, te tako pozitivno djeluje na cijeli sustav probavnih organa. Korisna je i za kožu, živčani sustav i vid. Čisti organizam od toksina, pomaže kod zatvora, utječe na kretanje tjelesnih tekućina, kontrolira znojenje i smanjuje napuhnutost. Uz pomoć energije žute boje svakako se lakše nositi sa poteškoćama i to je boja energičnih ljudi. Žuta boja korisna je kod nedostatka samouvjerenosti i optimizma. To je boja smijeha i okružite se žutom bojom kada želite biti konkretni u donošenju velikih odluka u životu.


Zelena

Pomaže u uspostavljanju pravilnog ritma rada srca, odmara oči, djeluje protuupalno i antialergijski, pospješuje rad bubrega i smiruje glavobolju i nervozu. To je najharmoničnija i najuravnoteženija boja u spektru, boja ljubavi, ali i ostalih emocija. Zbog toga se okružite zelenom ako se želite osloboditi negativnih osjećanja, u burnim životnim situacijama ili da ohladite uzavrele emocije. Zelena boja predstavlja i slobodu, druženje, oslobađa od stresa, smanjuje uzbuđenje i uspostavlja stabilnost tako da je korisno okružiti se predmetima zelene boje prije donošenja važnih odluka. Ako se dvojite u svojim mislima oko nečega, zatvorite oči i zamislite nešto zeleno. Osobina zelene boje je i praktičnost a ukazuje i na darežljivost. Zelena boja pomaže u slučaju klaustrofobije, jer simbolizira prostranstvo i dovodi u harmoniju.


Ljubičasta

Jača intuiciju, normalizira rad limfnog sustava, pomaže kod migrena i djeluje na hipofizu, ali mora se koristi s velikom pozornošću, jer je "teška" u jačim dozama, te može izazvati depresiju, pa se ne preporučuje za liječenje djece. Korisna je kod raznih upala unutrašnjih organa i liječenja išijasa. Ljubičasta boja smanjuje osip, usporava otkucaje srca i pomaže u slučaju nezgoda i povreda glave, jača imunitet, smiruje živce i odmara oči. Ona simbolizira mir, spaja u sebi snagu i mekoću i otkriva skrivene mogućnosti. Ova boja je spoj crvene i plave boje, pa zato utječe na ravnotežu duha i tijela, potiče osjećanja, a ubija apetit.klaustrofobija | organizam | crvena boja | stres | narančasta boja | liječenje bojama | žuta boja | zelena boja | ljubičasta boja | depresija | krvni tlak |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  srijeda, 14.04.'10 | 10:38

    .......

    za zavrsni rad imam temu terapija bojom kod djece..gdje mogu naci neku udrugu ili grupu koja se time bavi?

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana