Savjeti za trudnice

Savjeti za trudnice

Sklonost ka opstipaciji je povećana za vrijeme trudnoće. Koliko je moguće, probavu treba regulirati određenom hranom i redovitim navikama.

Zubi su tijekom trudnoće izrazito podložni kvarenju. Vaš stomatolog mora strogo voditi računa o vama kao i vaš liječnik. Ništa neće smetati vašoj bebi ako popravljate zube. Neophodno je izliječiti svaki kvar koji se pojavi. Na početku trudnoće obratite se stomatologu i podvrgnite se detaljnom pregledu zubi. Poželjno je neophodne popravke izvršiti i ranije, odmah po začeću. Posjete stomatologu zakazujte onih dana u mjesecu kada u normalnim prilikama ne biste imali mjesečnicu, jer u suprotnom možete biti emotivno labilniji nego obično.

I ako je na žalost podijeljeno mišljenje u pogledu djelovanja duhana za vrijeme trudnoće ukoliko ste ozbiljan pušač, liječnici savjetuju da svedete pušenje na najmanju moguću mjeru ili još bolje, da ga se sasvim odreknete. Preporučuje se i alkoholna pića ne unositi u organizam. Alkohol povećava kalorije, a da pritom nema nikakvu hranljivu vrijednost. Duhan i alkohol zamijenite čistim zrakom. Provodite vrijeme u prirodi koliko je god moguće više. Prostorije u kojima živite ili radite moraju biti dobro provjetrene i sunčane.

Nije potrebno posebno naglašavati da je neophodno brinuti se da vaš želudac i crijeva pravilno rade. Sklonost ka opstipaciji je povećana za vrijeme trudnoće i može biti uzrok privremene nelagodnosti. Koliko je moguće, probavu treba regulirati određenom hranom i redovitim navikama. Ukoliko se ipak pojavi opstipacija slijedeći prehrambeni proizvodi biti će vam od posebne pomoći: zeleno povrće, vrhnje, smokve, kompot, suhe šljive, naranče, pečene jabuke i crni kruh. Neophodno je stvoriti sebi naviku odlaska u toalet svakoga jutra nakon doručka. Nemojte se pri tom naprezati. Naprotiv, opustite se što je moguće više. Ova navika, kombinirana s pravilnom prehranom, u većini slučajeva pomoći će da svom organizmu stvorite naviku odlaska u toalet svaki dan u isto vrijeme. Ukoliko vam sve ovo ne bude dovoljno pokušajte neku od slijedećih metoda. Popijte čašu tople vode ujutro nakon buđenja. Za doručak jedite žitarice ili prepečeni integralni kruh s džemom od naranče. Pojedite neko voće pre spavanja.trudnoća | prehrana | zubi | crijeva | opstipacija | duhan | želudac | alkohol | probava | stomatolog |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana