Celuluit

Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i krivu prehranu, te posebno povišen unos šećera, dodatno potiče razvoj celulita.

Celulit je jedan od najvećih neprijatelja žena. Ima ga gotovo svaka žena, a niti sportašice i modeli nisu pošteđeni. Javlja se sve ranije, tako da već učestalo susrećemo celulit u dvanaestoj godini života. Razlog tome su, osim genetike, i način života, prehrana i nedovoljno kretanja. Sve češće uzimanje kontracepcije dodatno stvara i pogoršava celulit. Celulit je više od estetskog problema, to je kronično degenerativna upalna bolest pri čemu dolazi do poremećaja metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva. Obilježja celulita su da se s vremenom pogoršava i širi te ne prolazi sam. Što je celulit izraženiji i dugotrajniji to su veće degenerativnoupalne promjene te je potrebno više vremena kako bi se nastala oštećenja uklonila. Za razvoj celulita odgovorna je kombinacija više čimbenika: estrogen, genetika, nedovoljan unos vode, pogrešna prehrana, nedovoljno kretanje i stil života. Debljina nije nužno povezana s celulitom, ali je veća mogućnost da osoba s viškom tjelesne težine ima celulit.

U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir i sam po sebi, te ga je potrebno liječiti. Ne postoji najbolji tretman za celulit, već je tu dobitna kombinacija više tretmana, jer jedan tretman ne može djelovati na sve uzroke celulita. Danas konačno možemo reći kako smo zahvaljujući najnovijim tehnologijama pobijedili celulit te on ne mora više biti naša noćna mora. Celulit nije moguće u potpunosti ukloniti zbog ženske građe masnog tkiva niti je to potrebno jer žene tada ne bi mogle više rađati. Celulit se može ukloniti gotovo u cijelosti te je nakon toga potrebno podvrgnuti se tretmanu održavanja na godišnjoj razini jer je celulit sklon vraćanju.


Zbog čega nastaje celulit?

Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva kojeg imaju 30% više od muškaraca. Na mjestima tipičnima za razvoj celulita nalazi se posebna vrsta masnih stanica koje imaju ulogu nakupljanja masti te se nikakvom dijetom ili tjelesnom aktivnosti ne može utjecati na njih. Te nakupine masti predstavljaju rezervu energije kako bi žena trudnoću mogla iznijeti do kraja. Vezivno tkivo žena je slabije od muškaraca te ga imaju 20 do 30% manje. Masne stanice podupire vezivno tkivo koje se kod žena pruža okomito u smjeru kože, te je rast masnih stanica moguć samo prema površini kože, što stvara takozvani izgled kože koja sliči narančinoj kori. Otkriveno je da je kod žena koje imaju celulit vezivno tkivo koje podupire masne stanice slabije razvijeno nego kod žena koje nemaju celulit. Kod muškaraca vezivno tkivo podupire masne stanice u pravcu paralelnom s kožom te svojim rastom one ne dopiru na površinu kože. Glavni uzrok zašto muškarci nemaju celulit je zaštitna uloga muškog spolnog hormona testosterona. Celulit se razvije samo kod kastriranih muškaraca. Estrogen, ženski spolni hormon, odgovoran je za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mjestima tipičnima za celulit i zadržavanje tekućine. Uloga estrogena je da slabi vezivno tkivo kako bi se maternica u slučaju trudnoće lakše rastegnula te kako bi se povećale dojke radi dojenja. Estrogen pojačava aktivnost enzima koji razaraju vezivno tkivo i tako omogućuju širenje maternice te rast grudi. Nažalost, zbog toga nastaju strije i vene te kapilare nogu. Možemo reći da su celulit i strije cijena koju žene plaćaju zbog uloge majčinstva.

Pojačani unos estrogena putem kontracepcije ili hrane važan je uzrok sve ranijeg i češćeg razvoja celulita. Današnji stil života uz nedovoljno kretanje, kao i krivu prehranu, te posebno povišen unos šećera, dodatno potiče razvoj celulita. Loša cirkulacija i limfna drenaža smanjuju dovod kisika i hranjivih tvari dok se štetne tvari nakupljaju. Uslijed toga nastaje upala i poremećaj metabolizma koji potiče degenerativne promjene uz oštećenje vezivnog tkiva. Hrana bogata šećerom izaziva nagli skok inzulina koji potiče stvaranje masnog tkiva. Vezanjem šećera na bjelančevine slabi uloga bjelančevina i nastaje upala zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama. Žene ne unose dovoljno bjelančevina kao izvor energije nego hranu bogatu šećerom. Poremećaj rada crijeva zbog dijete, neredovita stolica, gladovanje i unos hrane koju organizam ne podnosi dodatno potiču stvaranje masnog tkiva. Neredovita stolica dodatno pogoršava probavni sustav te je potrebna redovita regulacija stolice unosom hrane bogate vlaknima. Loša se probava po zadnjim otkrićima dovodi u vezu s celulitom. Razlog tome je povećana propusnost crijeva zbog čega bakterije i toksini prodiru u organizma gdje štetno djeluju. U zadnje su vrijeme na mjestima tipičnima za celulit otkriveni dijelovi bakterija koje su tipični stanovnici crijeva, no zbog povećane propusnosti crijeva prodrle su izvan. Nedovoljna tjelesna aktivnost te dugotrajno sjedenje slabe cirkulaciju i limfnu drenažu. Smanjen unos vode pogoduje nakupljanju štetnih tvari u organizmu te usporavanju metabolizma i time smanjenju potrošnje masti kao izvora energije. Elastične čarape, uske podvezice ili odjeća, uz visoke pete, slabe cirkulaciju i limfnu drenažu, što dodatno pogoršava stanje. Pušenje smanjuje dovod kisika te time usporava cirkulaciju i metabolizam. Genetika je bitna, ali nema presudnu ulogu jer promjenom načina i stila života njen utjecaj možemo smanjiti ili poništiti.


Razvoj celulita

Osnovni je poremećaj u međustaničnom prostoru koji je ispunjen spojevima šećera i bjelančevina, tzv. glikoaminoglikanima, kao što je primjerice hijaluronska kiselina. Uobičajeno se ti spojevi nalaze u obliku gela čime je omogućena izmjena štetnih i hranjivih tvari. Povećanjem njihove gustoće gel poprima oblik zgusnute tvrde mase kroz koju hranjive tvari više ne mogu prolaziti niti se štetne tvari uklanjati, što znatno poremeti metabolizam.

Time su stvoreni preduvjeti za zatvoreni krug razvoja celulita iz kojeg nema izlaza. Što je glavni pokretač toga procesa, za sada nije jasno, no čini se da je više čimbenika odgovorno za te promjene. Loša cirkulacija i limfna drenaža u tom procesu imaju važnu ulogu. Masne se stanice povećavaju i pritišću krvne žile, što dodatno slabi cirkulaciju i potiče nakupljanje tekućine. Vezivno tkivo koje ima potpornu ulogu sada postaje tvrdo i neelastično te obuhvaća masne stanice u tvrdu čahuru kroz koju ne može prodrijeti kisik s potrebnim hranjivim tvarima niti se mogu ukloniti štetne tvari. Metabolizam se usporava te se smanjuje potrošnja masti kao izvora energije. Daljnje nakupljanje štetnih tvari dodatno pogoršava stanje i izaziva upalu pri čemu se krug zatvara.


Prevencija celulita

Ako nije nužno, savjetuje se izbjegavanje kontracepcije.
Potreban je dnevni unos od nekoliko litara vode te se savjetuje konzumiranje dalmatinsko mediteranske kuhinje uz mesni obrok barem triput tjedno.
Tjelesne aktivnosti, kao što je primjerice vožnja kućnog bicikla te ostale aerobne aktivnosti, potrebno je provoditi barem 2 do 3 puta tjedno. Prehrana i tjelovježba ne uklanjaju celulit nego preveniraju njegov razvoj i djeluju samo na početni celulit. Bitna je uloga tjelovježbe u smislu jačanja cirkulacije i mišića kako bi zamijenili masno tkivo koje je tretman uklonio kako koža ne bi ostala mlohava.
Usku odjeću, kao što su primjerice traperice, podvezice ili elastične čarape, preporuča se nositi što manje, jer slabi cirkulaciju i limfnu drenažu. Savjetuje se nošenje peta do pet centimetara visine.
Dijete i gladovanja imaju samo kontraefekt jer potiču razvoj celulita. Organizam dobiva signal da je smanjen unos hrane te zato pojačano nakuplja unesenu hranu na mjestima tipičnima za razvoj celulita kao eventualnu rezervu.
Regulacija probave u smislu redovite stolice te unos hrane bogate vlaknima, primjerice zobi, lana, suhih šljiva, müslija i slično pridonose prevenciji celulita. LGG tablete dobro utječu na ravnotežu crijevne flore.
Nakon završenih tretmana savjetuje se povremeno se podvrgnuti tretmanima održavanja.
Savjetuje se unos soje koja poništava utjecaj estrogena na vezivno tkivo koje slabi. U budućnosti se očekuje djelotvornija terapija koja će bolje suzbijati efekt estrogena.
Navedene mjere slabo djeluju ako se celulit već razvio jer tada preostaju jedino tretmani koji učinkovito uklanjaju celulit.


Koji tretman odabrati?

Danas postoji mnoštvo metoda i tretmana kojima se uklanja celulit te se teško odlučiti koju od njih odabrati. Najveća je pogreška u borbi protiv celulita korištenje iste metode ili tretmana za sve oblike celulita. Većina žena zato često bude razočarana jer rezultati izostanu. Pristup celulitu mora biti isključivo individualan jer se samo tako može pobijediti. Prvi korak je pregled, nakon kojega se donosi odluka o načinu uklanjanja celulita. Tretmani i metode moraju se strogo individualno odrediti. Potrebno je odrediti o kojoj se vrsti, obliku, lokaciji i fazi celulita radi. Nakon toga treba odrediti rizične faktore za razvoj celulita, genetsku sklonost, duljinu trajanja celulita, dob, smetnje cirkulacije, stil i način života. Liječnik, vodeći računa o svim navedenim faktorima, donosi odluku o načinu uklanjanja celulita. Kombinacija više metoda daje najbolje rezultate jer se tako djeluje na većinu uzroka razvoja celulita. Radiovalovi su izuzetak jer su većinom sami dostatni za uklanjanje celulita. Ukoliko se želi postići brži i bolji rezultat, tada se preporuča kombinacija metoda, osobito ako se radi o dugotrajnom, obilnom i uznapredovalom celulitu. Koljena i unutarnji dio bedara na tretmane reagiraju slabije i sporije te je potrebno nešto više vremena i koji tretman više kako bi se postigao bolji i vidljiviji rezultat.

Kod dugotrajnog i uznapredovalog celulita rezultat se ne vidi preko noći, niti je to moguće. Početni se rezultati obično vide pred sam kraj ili neposredno nakon tretmana. Uslijed velikih degenerativnih promjena metabolizma i vezivnog tkiva potreban je prolazak određenog vremena kako bi konačni rezultat bio vidljiv.

Za vrijeme anticelulitnog tretmana kod nas nisu potrebni nikakvi dodatni tretmani niti anticelulitne kreme. Tretmani protiv celulita nisu tretmani za mršavljenje nego za smanjenje obujma uz oblikovanje tijela. Ukupna se težina prije i poslije tretmana neznatno mijenja, bez obzira na smanjenje obujma i konfekcijskog broja za 1-2 veličine. Višak tjelesne težine nema veze s celulitom te se mršavljenje u tom slučaju provodi posebno i neovisno o anticelulitnom tretmanu. Anticelulitni se tretman može provoditi zajedno s mršavljenjem te nije potrebno prvo smršavjeti. Anticelulitni tretmani mogu se provoditi i tijekom ljeta, jer sunce ne utječe na njih.


Faze celulita

 • nema nikakvih promjena na koži u mirovanju
 • na pritisak kože vidljive su njezine nepravilnosti
 • u mirovanju nema vidljivih nepravilnosti kože nego samo pri pokretu
 • nepravilnosti kože vidljive su u mirovanju


Gdje se nakuplja celulit?

 • nadlaktica
 • trbuh
 • struk
 • bokovi
 • stražnjica
 • koljena
 • noge
 • grudi
 • vrat


Kada su vidljivi rezultati tretmana?

Većina žena jako dobro reagira na tretmane, no postoji manja skupina žena koja slabije reagira. Ta skupina je manja od 1% i iz nepoznatih razloga na reagira na tretmane. Brzina kojom pojedinci reagiraju na tretmane i njihovi rezultati su individualni te se ne mogu predvidjeti. Kod početnog celulita rezultati se vide relativno brzo. Što je celulit dugovječniji i obilniji, to je potrebno duže vrijeme za vidljive rezultate. Početni rezultati obično se vide nakon prvih nekoliko tretmana ili pred kraj tretmana. Za vrijeme tretmana moguće je pogoršanje celulita, jer se površni celulit ukloni i na površinu dolazi duboki tvrdokorni celulit. To je prolazni poremećaj i dobar znak. Početno se osjeća glatkoća i mekoća kože uz poboljšanje cirkulacije te limfne drenaže. Većina žena nakon završetka tretmana primjećuje svakodnevna poboljšanja. Kod manjeg broja žena početni rezultati su vidljivi tek nekoliko mjeseci nakon završetka tretmana. U oba slučaja konačni rezultati su isti, a razlog tome je što neke žene brže od drugih reagiraju na tretman. Konačni rezultati vidljivi su od 6 do 10 mjeseci nakon tretmana. Razlog tomu su degenerativne promjene metabolizma i vezivnog tkiva za čije je uklanjanje potrebno određeno vrijeme. Kombinacija tretmana ubrzava taj proces i poboljšava rezultat.


METODE


Dermodynamic metoda

Jedinstvena metoda koja istovremeno koristi kombinaciju lasera, vakum masaže i hlađenja. Preporuča se za blaže i početne oblike celulita. Cilj je metode ojačati limfnu drenažu i cirkulaciju te ukloniti celulit. Potrebno je oko 12 do 15 tretmana te se posebno preporuča kod problema s cirkulacijom i limfnom drenažom, neovisno o celulitu. Ukoliko vam noge natiču, imate bolove i grčeve u listovima, napuhanost pred ciklus, tada ste idealna kandidatkinja za ovu metodu. Savjetuje se podvrgnuti se tretmanu održavanja jedanput mjesečno. Prema tipu tjelesne građe koriste se dvije različite sheme koje se često kombiniraju. Ukoliko su vam noge hladne, tretman je idealno rješenje za to.


Akvaforeza (mezoterapija bez igle)

Koristi se sedam različitih vrsta struja koje ubacuju prirodne tvari kao što su acetil karnitin i slično za razbijanje masnih stanica uz jačanje cirkulacije i drenaže. Zahvaljujući električnoj struji kroz kožu je moguće ubaciti određene tvari jer se time mijenjaju svojstva kože. Metoda se osobito preporuča kod nakupljanja celulita u području bokova i trbuha. U jednom se tretmanu mogu tretirati prednja ili stražnja bedra s pola stražnjice. Ograničenje je u količini aktivnih tvari koje se nalaze u jednoj ampuli, a po potrebi se može dodati druga ampula kako bi se povećala površina tretmana. Rezultati su većinom vidljivi nakon 3 do 5 tretmana, s tim što su s vremenom sve bolji. Konačni rezultat vidljiv je za 3 do 6 mjeseci nakon tretmana. Potrebno je deset tretmana, a savjetuje se jedan tretman održavanja svakih 2 do 3 mjeseca. Tretman odlično rješava naticanje, lošu cirkulaciju i hladnoću u nogama. Metoda se posebno preporuča kod tvrdokornog i dugotrajnog celulita gdje prevladavaju veće degenerativne promjene metabolizma i vezivnog tkiva.


Radiovalovi

Trenutno su najbolja metoda za uklanjanje svih oblika celulita i oblikovanje tijela. Metoda označava najveću prekretnicu u borbi protiv celulita. Postiže rezultate slične klasičnoj liposukciji, samo bez oporavka i komplikacija. Koristi se struja visoke frekvencije s ciljem dubinskog kontroliranog zagrijavanja tkiva. Tretman bi se mogao opisati kao topla masaža.

Osim što uklanja celulit, tretman oblikuje tijelo zbog jakog efekta zatezanja kože te smanjuje strije na mjestu tretmana. Cilj je razbiti masne stanice koje svoj sadržaj izbacuju van, a mast se zatim uklanja mokraćom. Potrebno je svega 6 tretmana, a razmak između tretmana je od 10 do 30 dana. Metoda snažno jača drenažu i cirkulaciju, a početni rezultat obično je vidljiv nakon trećeg tretmana ili pred kraj tretmana. Nakon završetka tretmana možete očekivati svakodnevna poboljšanja, jer je tijelu potrebno izvjesno vrijeme kako bi uklonilo nastala oštećenja. Konačni rezultat vidljiv je za 3 do 9 mjeseci nakon tretmana.


Fat disolve

Metoda kao i akvaforeza koja koristi električne struje kako bi se kroz kožu ubacile aktivne tvari. Osnovna razlika između akvaforeze i fat disolve metode je u aktivnim tvarima koje se koriste. Kod fat disolve metode koristi se fosfatidil kolin koji najefikasnije uništava masne stanice. Kod dugotrajnog i uznapredovalog celulita s kožnim nepravilnostima, kao što su udubljenja kože, ovo je nezaobilazna metoda kojom započinje borba protiv celulita. Potrebno je od 5 do 10 tretmana, a osobito se preporuča za celulit u području bokova, kukova, trbuha i stražnjice.


Ultrazvučna lipoliza

Ultrazvuk se koristi u medicini dugi niz godina u dijagnostičke i terapijske svrhe. Odnedavno se ultrazvučna energija koristi za uništavanje masnih stanica tako da oštećuje membranu, pri čemu mast curi izvan stanice te se putem mokraće ukloni iz tijela. Metoda se preporuča za celulit u području bokova, koljena, stražnjice i donjeg dijela trbuha. Potrebno je od 3 do 5 tretmana s razmakom od 14 do 30 dana između pojedinih tretmana.


Autor: Dr. Dinko Kaliterna

Poliklinika Poliderma

Runjaninova 4, Zagrebanticelulitni tretman | liposukcija | radiovalovi | celulit | mezoterapija | noge | trbuh | akvaforeza | fat disolve | bokovi | dermodynamic metoda | ultrazvučna lipoliza | stražnjica | kukovi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana