Hemoroidi

Spoljni hemoroidi su lako vidljivi, dok unutarnji nisu vidljivi. Oba tipa hemoroida su plavkaste boje i izgledaju kao meki čvorići.

UVOD

Hemoroide čine proširenja krvnih žila područja anusa. Razlikuju se simptomatski i esencijalni hemoroidi. Simptomatski hemoroidi nastaju kada je onemogućen protok krvi kroz venu portu i tada hemoroidi omogućavaju portalnoj krvi prolazak u donju šuplju krvnu žilu.

Esencijalni (primarni) hemoroidi su bolest krvnih žila područja analnog otvora. Primarni hemoroidi su česta bolest i najčešće zahvaća osobe srednjih godina i trudnice, a pogoduju je joj i dugo sjedenje, opstipacija, pretjerivanje u alkoholu i jakim i začinjenim jelima, te sportovi kao što je jahanje i biciklizam. Hemoroidi, također, imaju i nasljedni karakter.

Klinički se razlukju spoljni i unutarnji hemoroidi.
Spoljni hemoroidi su lako vidljivi, dok unutarnji nisu vidljivi. Oba tipa hemoroida su plavkaste boje i izgledaju kao meki čvorići. Unutarnji hemoroidi se češće pojavljuju, a mogu uzrokovati i krvarenja.


OČITOVANJE

Pacijenti najčešće navode kako imaju neugodan osjećaj težine i peckanja u predjelu anusa, pa čak i izražen svrab. U nekim slučajevima pacijent primjećuje da u stolici ima tragova krvi, što znači da je došlo do rupture čvorića, što je izazvalo krvarenje. Krvarenje je u isto vrijeme i najčešća komplikacija hemoroida. U težim oblicima pacijent često ima lažni potrebu za stolicom, a prilikom pražnjenja stolice dolazi do jakih bolova, a ponekad i povišene tjelesne temperature.
Ako je bolest blažeg oblika može sponano prestati tjekom nekoliko dana, ali isto tako može doći i do pogoršanja, stvaranjem analnih fistula ili ulceracija. Kod pacijenata koji imaju duža i jača krvarenja uzrokovana hemoroidima, može doći i do anemije.


DIJAGNOZA

Pažljivi rektalni pregled je često dovoljan da bi se došlo do dijagnoze. Kod unutarnjih hemoroida je ponekad potrebno i uraditi anoskopiju i proktoskopiju da bi se utvrdila točna dijagnoza. Proktoskopija je pregled cijelog rektuma, dok je anoskopija pregled instrumentom koji vizualizira unutrašnjosti anusa.


TERAPIJA

Kod blažih oblika bolesti dovoljna terapija je higijena prehrane i tijela, što rezultira redovitim stolicama i izbjegavanju opstipacije. Treba izbjegavati dugo sjedenje, obilne i teške obroke, alkohol i kavu, a bol se može ublažiti toplo-vlažnim oblogama, kupanjem više puta dnevno toplom vodom, te mazanje hemoroidalnim kremama.
Ako je u pitanju teži oblik hemoroida, koji se ne može liječiti higijenskim mjerama i medikamentnim terapijama, pristupa se kirurškim tretmanima.anus | anoskopija | krvarenje | proktoskopija | hemoroidi |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana