Jučer održana 10. jubilarna trka Terry Fox Run

Jučer održana 10. jubilarna trka Terry Fox Run

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. I ove godine je održana na zagrebačkom jezeru Jarun.

Jubilarna 10. trka Terry Fox Run u Hrvatskoj održala se jučer na zagrebačkom jezeru Jarun. Nakon višemjesečnih priprema, organizatori ove humanitarne akcije - agencija MPG i Veleposlanstvo Kanade u suradnji s Hrvatskom ligom protiv raka, Zagrebačkim holdingom te hotelom The Regent Esplanade, pripremili su bogati zabavni program koji je vodila Sonja Šarunić, a koji je počeo već u 14 sati i trajao sve do navečer.

Preko 5.000 posjetitelja na Jarunu uživalo je u nastupima Antonije Šole i grupe Feminem, slasnim kanadskim palačinkama s javorovim sirupom, te brojnim drugim aktivnostima za cijelu obitelj, a najizdržljiviji su trčanjem, rolanjem, hodanjem i vožnjom bicikla podržali  „maraton nade“. Oni manje raspoloženi za fizičku aktivnost svoj doprinos humanitarnoj akciji, čija su sredstva ove godine namijenjena Institutu Ruđer Bošković za potrebe unapređenja liječenja raka dojke i jajnika u žena kod kojih postoji nasljedna sklonost, dali su kupnjom majice s vizualom akcije. Po simboličnoj cijeni od 50 kuna, majice su prodavale brojne poznate osobe, među kojima su bile: Mia Begović, Gordan Kožulj, Vlatka Pokos, Saša Joka, Vesna Škare Ožbolt, Zuhra, Franjo Arapović, Mladen Burnać, Dubravko Šimenc i Sanja Pilić.

Okupljene na Jarunu pozdravili su novi kanadski veleposlanik u Hrvatskoj Ed Loughlin, predsjednik Hrvatske lige protiv raka dr. Damir Eljuga te Zdravko Ćokić u ime Grada Zagreba. Humanitarnu akciju svojim dolaskom podržali su i prva dama Milka Mesić, te premijerka Jadranka Kosor u društvu ministra znanosti, obrazovanja i športa Radovana Fuchsa, a znak za početak trke dao je državni tajnik u Ministarstvu zdravstva dr. Ante Zvonimir Golem.

Svi oni koji nisu mogli doći na Jarun do kraja listopada pozivom na Metronet humanitarni broj 060 800 400 mogu donirati 3, odnosno 4 kune (+PDV).
Interes građana, ali i tvrtki donatora za Terry Fox Run raste iz godine u godinu, što je rezultiralo s više od 4 milijuna prikupljenih kuna u 10 godina.

Humanitarna trka Terry Fox Run svake se godine trči u čast mladića Terryja Foxa koji je, oboljevši od raka, izgubio nogu. Kako bi sakupio novac za liječenje, 1980. godine krenuo je u trku po Kanadi koju je nazvao „Maraton nade“. Trčao je 143 dana po 42 kilometra dnevno no trku, nažalost, nije uspio završit jer se bolest vratila i oduzela mu život u 22. godini. U čast hrabrom Terryju njegova obitelj odlučila je nastaviti tradiciju te je pokrenula akciju skupljanja novca za borbu protiv raka koja se održava svake godine u kanadskim gradovima, a u organizaciji kanadskih veleposlanstava i u 67 zemalja diljem svijeta, među kojima je i Hrvatska.Jarun | Terry Fox Run | Maraton nade | humanitarna trka | humanitarna akcija |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana