Prva operacija na srcu uz korištenje matičnih stanica

Prva operacija na srcu uz korištenje matičnih stanica

Prilikom spašavanja života pacijenta, kirurzi su implantirali mehaničku pumpu u njegovo srce, a u srčani mišić su morali ubrizgati i njegove matičnih stanice dobivene iz njegove koštane srži.

Britanski i grčki kirurzi spasili su život Joanisu Manolopulosu, nakon što su po prvi put izveli operaciju koja je uz vještačko srce podrazumijevala i dodavanje matičnih stanica.
Manolopulosu je ugrađena mehanička pumpa, jer je njegovo srce bilo preslabo provoditi krv kroz tijelo, a kirurzi su u oslabljeni srčani mišić ubacili 6.000.000 njegovih matičnih stanica. Pacijent je nakon operacije izjavio da duguje svoj život liječnicima. "Ako sve prođe dobro, otići ću u crkvu i pomoliti se za njih jer se osjećam sretnim što sam dobio aparat i šansu za normalan život", rekao je Manolopulos, koji je zbog vrlo teškog stanja bio hospitaliziran četiri mjeseca.

Grčki pacijent je prethodno imao dva srčana udara, a primjenom lijekova i drugih kirurških aparata njegovo stanje se nije nimalo popravilo. U dramatičnom pokušaju spašavanja Manolopulosovovog života, kirurzi su implantirali pumpu u njegovo srce, kako bi provodila krv. Ovo je, kod mnogih pacijenata, dovoljno da se bolesno srce zaliječi, ponekad toliko dobro da se mehanička pumpa može sigurno ukloniti nakon nekoliko tjedana ili mjeseci.
Međutim, u Manolopulosovom slučaju, srčani mišić je bio toliko oštećen da su kirurzi morali ubrizgati 6.000.000 njegovih matičnih stanica dobivenih iz njegove koštane srži.
Vođa liječničkog tima izjavio je kako vjeruje da srčana pumpa, sa ili bez matičnih stanica, može spasiti 12.000 teških srčanih bolesnika na godinu.koštana srž | matične stanice | srčana pumpa | srce | mehanička pumpa | srčani mišić | vještačko srce | krv |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana