Porođaj uz epiduralnu anesteziju

Porođaj uz epiduralnu anesteziju

Uvjerenje da se davanjem epiduralne anestezije gubi motorička funkcija u nogama je neistinito. Blokiraju se samo senzorni, ali ne i motorički neuroni.

Bezbolni porođaj izbor je sve većeg broja trudnica, jer shvaćaju da porođaj ne mora biti bolan. Iako, epiduralna anestezija je kod nas još uvijek manje zastupljena nego u visokorazvijenim zemljama, gdje se ova metoda provodi u više od 80% porođaja.
Razlog za to je što kod nas postoje predrasude o epiduralnoj anesteziji. Trudnice strahuju od komplikacija, jer se anestezija daje u predjelu kralježnice, što je potpuno neosnovano. Epiduralni prostor u koji se uvodi anestetik potpuno je bezopasan. 

Smisao porođaja uz epiduralnu anesteziju je blokada bolova koji nastaju uslijed jakih trudova. Anestezija se daje postupno, čime se produžava njeno djelovanje, ali se ipak vodi računa da žena na kraju osjeti napon kako bi ga mogla pojačati i prirodno se poroditi. Uvjerenje da se davanjem epiduralne anestezije gubi motorička funkcija u nogama je neistinito. Blokiraju se samo senzorni, ali ne i motorički neuroni. To je važno naglasiti trudnicama, kako ne bi mislile da će tijekom porođaja ležati „oduzete" na krevetu. Naprotiv, one cijelo vrijeme osjećaju svoje noge.

Porođaj uz epiduralnu anesteziju se ne radi kod trudnica koje imaju alergiju na lokalni anestetik, poremećaj zgrušavanja krvi ili kod trudnica koje su imale bilo kakvu povredu kralježnice. Sve ostale trudnice, uz konzultacije sa ginekologom i anesteziologom, mogu se poroditi uz epiduralnu anesteziju.

Kod nas do sada nisu zabilježene ozbiljnije komplikacije kod porodilja koje su primile epiduralnu anesteziju. Tijekom porođaja, kod porodilja često dolazi do blagog pada krvnog tlaka, ali pretpostavlja se da je riječ o negativnom djelovanju anestetika, koji snižava tlak za otprilike 10%. Međutim, to se dešava i kod carskih rezova i taj problem se uspješno rješava, pa ga se ne može nazvati komplikacijom.krvni tlak | porodilja | anestezija | anestetik | porod | trudnica | epiduralna anestezija | porođaj | carski rez |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana