Histerija

Histerija

U osnovi karaktera histerične osobe leži psihička nezrelost, osobito u oblasti osjećanja i nagona. Takve osobe imaju stalnu želju za isticanjem i skretanjem pozornosti na sebe.

Riječ histerija potiče od grčke riječi "histera" što znači maternica. Još u su stari Grci smetnje histerične naravi uočili prvo kod mladih udovica, pa su tako poremećaj vezali s lošim seksualnim životom. Stoga se dugo mislilo da od histerije boluju samo žene, međutim, histerija može pogoditi oba spola.

Možemo razlikovati histerični karakter, histerične napadaje i oduzetost. Histerični karakter je podloga na kojoj u određenim uvjetima mogu nastati histerične krize. U osnovi histeričnog karaktera leži psihička nezrelost, osobito u oblasti osjećanja i nagona. Takve osobe imaju stalnu želju za isticanjem i skretanjem pozornosti na sebe. Svi njihovi doživljaji imaju dramatičan karakter, njima se uvijek nešto neobično dešava, ne mogu se odlučiti na brak jer odjednom imaju bezbroj ponuda. To je dječji način reagiranja, želja da budu u centru pozornosti i da im se svi dive.

Histeričan napadaj uvjetovan je nezadovoljstvom zbog neispunjene želje ili ko obrana od eventualne kazne. Napadaj se uvijek dešava uz prisutnost drugih osoba (za razliku od epileptičnog), i to obvezno i osobe od koje se očekuje pohvala ili kazna. Bolesnik pada (ali se nikad ne ozlijedi), počinje udarati nogama i rukama, uvijati se cijelim tijelom i škripati zubima. Pri tom drži čvrsto zatvorene oči. Napadaj traje 60 minuta ili čak i duže, sve dok osobe koje su promatrači situacije ne shvate što je razlog napadaja i kakvi su zahtjevi bolesnika.

Histerične oduzetosti nastaju iznenadno, ali ne postoji oštećenje živaca, mišića ili zglobova. Oduzeti organ ili čulo ukazuje na razloge nastajanja. Ukoliko je to ruka, onda se nešto nije htjelo ili nije trebalo učiniti, noge se oduzimaju kako bi se odgodio odlazak na mjesto gdje se mogu očekivati neugodne situacije. Gubitak moći govora se događa kada se nešto ne smije reći.

Histerija je ozbiljna smetnja i njeno liječenje nije jednostavno. Histerični napadaj ili oduzetost mogu se popraviti i izliječiti (često vrlo brzo i uspješno). Međutim, histeričani karakter, ostaje i poslije napadaja. Ukoliko je moguće, potrebno je izvršiti preorijentaciju cjelokupne osobe i karaktera. Grubi postupci ili tvrdnje da je neka osoba histerična samo pogoršavaju bolesnikovo stanje. Zbog toga je histeričnim osobama potrebna stručna pomoć.oduzetost | histerija | histera | psihička nezrelost | napadaj | histerični napadaj | histerični karakter | karakter | bolesnik | žene |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana