Transrektalni UZV prostate

Transrektalni UZV prostate

Prostata se pregledava prstolikom ultrazvučnom sondom uvedenom u rektum. Izravni dodir sonde visoke rezolucije i prostate omogućuje preciznu analizu.

Prostata se pregledava prstolikom ultrazvučnom sondom uvedenom u rektum. Izravni dodir sonde visoke rezolucije i prostate omogućuje preciznu analizu.
Točno se prikazuju konture prostate u sve tri dimenzije. Iz te tri dimenzije može se točno odrediti volumen (masa) prostate što ima određeni utjecaj na planiranje daljeg dijagnostičkog postupka i liječenja.
Finom analizom ultrazvučne strukture prostate moguće je dijagnosticirati neoplazme, adenome, apscese, difuzne upale, ciste i kalcifikate.

Adenom prostate pojavljuje se u prednjem dijelu prostate, u tzv. zoni tranzicije. Njegova  ultrazvučna tekstura je različita, od izrazito hipoehogene do hiperehogene s kalcifikatima ili s cističkim formacijama. 
Karcinom prostate je po svojoj ultrazvučnoj strukturi dosta jasno definiran, ali treba naglasiti da se konačna na dijagnoza postavlja integracijom: digitorektalnog nalaza, nalaza  transrektalnog ultrazvuka, nalaza PSA u serumu, određivanjem PSAD, te nalaza ultrazvukom ciljane histološke biopsije prostate.
Ostale tvorbe u prostati mogu biti ciste i apscesi. U diferencijalnoj dijagnozi prema neoplazmi osim ultrazvučne teksture važna je: klinička  slika, digitorektalni nalaz, ostali laboratorijski nalazi i ciljana punkcija radi bakteriološke analize.
Difuzna upala prostate prikazuje se kao povećana prostata s brojnim hipoehogenim sitnim područjima. Naravno treba uzeti u obzir kliničku sliku, digitorektalni nalaz i laboratorijske nalaze. 
 
Intervencije pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka             

Dijagnostičke, citološke punkcije i histološke  biopsije. Indikacija za dijagnostičku punkciju postavlja se na osnovi sumnjivog nalaza digitorektalnog pregleda i/ili transrektalnog ultrazvuka prostate, povišene vrijednosti PSA u serumu i povišenog PSAD. Ciljanom  punkcijom može se uzeti materijal i za bakteriološku analizu.
Citološke punkcije često daju neadekvatan materijal. Puno bolji uzorci tkiva prostate dobiju se biopsijom kojom se uzima nekoliko cilindara tkiva prostate.
Punkcije se mogu raditi tako da igla prodire u prostatu transperienalno i transrektalno. 

Transperinealni pristup zahtijeva dobru lokalnu anesteziju, dosta je neugodan za bolesnika, rizik infekcije je mali, a i preciznost punkcije je manja zbog duljeg puta koji igla mora proći.

Transrektalni pristup je puno ugodniji za bolesnika, punkcija je skoro bezbolna, veća je preciznost i nije potrebna lokalna anestezija. Rizik infekcije je nešto veći te se priproceduralnu primjenjuje antibiotska profilaksa. Komplikacije transrektalne punkcije su često manja krvarenja u mokraćnim putovima koja najčešće ne zahtijevaju nikakvo liječenje.

Terapijske - pod kontrolom transrektalnog ultrazvuka moguće je drenirati ciste i apscese prostate.


Autor: Dr. Marino Kvarantan

Poliklinika Kvarantan

Njegoševa 4a, Zagreb

Telefon: +385 (0)1 2304 320transrektalni UZV prostate | punkcija | transrektalni ultrazvuk | apsces prostate | prostata | mokraćni putovi | adenom prostate | upala prostate | karcinom prostate | PSAD | PSA | digitorektalni nalaz |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana