Ekstasistole

Srce ima precizan ritam kontrakcija, te je vremenski razmak između dvije sistole uvek isti. Prilikom ekstrasistole poremećen je normalan ritam kontrakcija srca.

UVOD

Mnogima se sigurno nekada desilo kako su pri odmaranju imali čudan osjećaj u području srca, koji se najčešće opisuje kao osjećaj treperenja i preskakanja srca.
Srce ima precizan ritam kontrakcija, te je vremenski razmak između dvije sistole uvek isti. Prilikom ekstrasistole poremećen je normalan ritam kontrakcija srca.


UZROCI

Ekstrasistole su česte, ali je nemoguće govoriti o jednom ili više uzroka koji ih potiču, jer okolnosti koje iniciraju pojavu su različite, od osobe do osobe. Uzrok može biti neka trenutna bolest pacijenta, kao što je npr. infekcija koja je zahvatila srce ili reumatska groznica.
Ponekad su uzročnici oboljenja krajnika i karies zuba, bolesti žuči, gastritis, opstipacija, a ponekad ateroskleroza i hipertenzija, posebno u starijoj životnoj dobi. Ali najčešće su uzroci potpuno slučajni i nejasni. U tim su slučajevima osobe kod kojih se pojavljuju ekstrasistole su potpuno zdrave.


OČITOVANJE

Ekstrasistole se obično javljaju u vrijeme mirovanja, a samo u rijetkim slučajevima kada srce ubrza svoje otkucaje. Tako je tjekom ekstrasistola često dovoljno prakticirati umjeren fizički rad, kako bi one prestale. Na pojavu ekstrasistola veliku važnost ima i psihički stav pacijenta.

Dešava se da tjekom pregleda liječnika nema pojave ekstrasistola, a pacijent tvrdi kako su se intenzivno ponavljale do pregleda. Od ekstrasistola jako često pate osobe koje su sklone stresu, nervozi i jakim emocijama. Pušenje i kava su često direktno odgovorni za poremećaj.

Pacijenti koji imaju ekstrasistole trebaju biti pod liječničkom kontrolom, ali ako se utvrdi kako pacijent nema nikakvih zdravstvenih poteškoća, treba što manje obraćati pažnju na taj poremećaj, jer on nije škodljiv i najčešće prestaje spontano.
 infekcija | ekstrasistole | ateroskleroza | kontrakcija | sistole | reumatska groznica | hipertenzija | srce |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana