Pretilost kod djece

Pretilost kod djece

Kada se dijete već naviklo na nezdravu hranu, u većim količinama, teško je naviknuti ga na zdravu hranu u količinama koje su dovoljne za taj uzrast. Teško je, ali nije nemoguće.

Kada se dijete već naviklo na nezdravu hranu, u većim količinama, teško je naviknuti ga na zdravu hranu u količinama koje su dovoljne za taj uzrast djeteta. Teško je, ali nije nemoguće. Ako ste već pogriješili i vaše dijete ima problema s viškom kilograma i nezdravom hranom, onda mu pokušajte pomoći bar sada, jer nije kasno.

Hamburgeri, pizze i peciva uzimaju svoj danak i sve je više pretile djece u svijetu. Najnoviji podaci Američkog centra za kontrolu i prevenciju bolesti pokazuju da su američki učenici danas tri puta deblji nego prije 30 godina.
Pretilost u djetinjstvu predstavlja veliki zdravstveni problem, jer pretila djeca često imaju visoku razinu masnoće u krvi, povišen krvni tlak, opterećene zglobove i veliki rizik od pojave dijabetesa.
Zato reagirajte čim primijetite da vaše dijete ima više kilograma nego što je to primjereno za njegov uzrast. Što se duže čeka, kilogrami se više gomilaju i mnogo je teže promijeniti navike u prehrani djeteta.

Naravno, najteže je naviknuti dijete da se hrani zdravo, pa je najbolje je da mu vi kao roditelj, svojim primjerom, pokažete kako da usvoji zdrave navike, jer dijete navike usvaja u prvom redu od roditelja. Pa tako ako ne želite da vaše dijete jede slatkiše između obroka, nemojte ni vi to raditi. Osim toga, kada su djetetu na dohvat ruke slatkiši, nezdrave grickalice, mesne prerađevine i gazirana pića, teško je ćete objasniti djetetu da to ne treba i jesti. Zato uklonite iz kuće svu takvu hranu i nemojte je ni vi jesti, kako vas ne bi dijete vidjelo, a i za vaše zdravlje je dobro odreći se takve hrane.
Djeci nikako ne smijete nametati rigorozne dijete, jer ona još rastu, pa u njihovoj prehrani moraju biti zastupljene sve grupe namirnica.

Pokušajte se u početku poslužiti i lukavstvom, ako vaše dijete neće jesti ništa osim npr. nezdravih hamburgera ili ražnjića. Napravite mu hamburger s mljevenom puretinom ili piletinom, s namazom od nemasnog sira i s dosta salate. Ili mu napravite ražnjiće od voća i povrća. Djetetu će biti interesantno novo jelo, a mislit će kako ipak jede ono što najviše voli, hamburger i ražnjiće.
Razno voće ili kuhano ili svježe povrće narežite na kockice i nanižite na drvene štapiće ili umotajte u palačinku.
Tijesto za pizzu napravite od integralnog brašna, a na tijesto stavite povrće, tunjevinu i druge zdrave namirnice.
U umak od mesa za špagete dodajte mrkvu, a u pire krumpir kuhani celer i peršin.
Dozvolite djetetu da npr. 15 minuta duže gleda crtiće, ako umjesto keksa pred spavanje pojede jabuku.

Kako biste pravilno odredili količinu hrane potrebnu djetetu za jedan obrok, pridržavajte se takozvanog pravila ruke. Porcija ribe ili mesa treba biti veličine djetetovog dlana, dok veličine njegove šake treba biti količina tjestenine, pire krumpira ili riže. Porcija voća ili povrća treba stati u djetetovu ruku. Možda će vam se učiniti da su ove količine male, ali one su dovoljne za jedan obrok djeteta.roditelji | dijeta | prehrana | pretilost | djeca | nezdrava hrana | obrok | zdravlje | dijete | višak kilograma |

Komentirajte članak
Naslov
Komentar
Prepišite kod CaptchaImage
Sva polja za unos su obvezna.
Komentari
  • Neregistrirani korisnik  •  utorak, 10.04.'12 | 0:14

    Savjet kako potaknuti aktivnost kod djece

    Evo jedan kvalitetan savjet kako potaknuti djecu na aktivnost

Anketa
Da li volite ljeto?
Moje zdravlje ©2016 Sva prava pridržana